Det har vært et dårlig år for diamant-industrien, skriver Bloomberg.Aksjekursen til små produsenter knyttet til gruver i Sør-Afrika og Canada har falt med mer enn 30 prosent i løpet av det siste året, og nesten alle selskapene synes å ha sine unike utfordringer - fra dårlige funn til politiske krangler og lavere priser for enkelte typer steiner.Volatilitet er normalt i en såpass spekulativ industri, men tapene er likevel overraskende, da diamantprisene har holdt seg relativt høye, skriver nettsiden.- Dersom du ser på diamantaksjer i år, så har de levert dårlig, sier William Lamb, toppsjef i canadiske Lucara Diamond Corp.- Alle har fått seg en smell, fortsetter han. Den største av de små produsentene, Petra Diamonds Ltd, har særlig fått gjennomgå, med et kursfall på hele 38 prosent det siste året. Ansatte i Sør-Afrika tidligere streiket tidligere i september, og selskapet nådde ikke sine produksjonsmål. Selskapet har også vært involvert i en disputt med myndighetene i Tanzania over frakt av diamanter. Dette bremset produksjonen i landet, og myndighetene konfiskerte en diamant-leveranse etter mistanke om at stenene var vurdert til en for lav pris. Aksjekursen krøp oppover igjen i forrige uke da Tanzania lot Petra starte eksport igjen.Gem Diamonds Ltd sank 34 prosent i foregående år. Selskapet ga med det opp, og solgte sin gruve i Botswana, noe som førte til et fall i prisene på små edelstener. Lucara har også produsert mindre enn forventet, og deres største diamantfunn på et århundre, ble vurdert til en lavere pris enn forventet. Aksjen falt 38 prosent i foregående år. Selskaper som Newer producers, Firestone Diamonds Plc. og Mountain Province Diamonds Inc., opplevde også motbør, og har solgt mindre enn forventet. William Lamb i Lucara sier diamant-selskapene har fått mye juling, og håper at trenden vil snu.- Jeg venter på at flere skal forstå at diamantsektoren har blitt ignorert og at investeringsmulighetene faktisk er ganske store.