Carlsen slo tilbake etter åpningsdrama og tap

Magnus Carlsen tapte annet parti i lynsjakk-VM mot Sanan Sjugirov, men slo tilbake med to strake seirer. Han har dermed tre poeng etter en dramatisk start.

Magnus Carlsen. Foto: Scanpix

Den store «snakkisen» er fortsatt utvilsomt dramatikken som utspant seg rundt nordmannens åpningsparti mot russeren Jernesto Inarkijev. Der ble Carlsen først idømt tap, før dommerne deretter fant ut at han ikke hadde gjort noe galt og inntil videre har tilkjent Carlsen seieren.Den merkelige episoden skjedde som følger av det som lignet en frekk manøver av Inarkijev. Carlsens motstander overså at han var plassert i sjakk og gjorde slik sett et «ulovlig» trekk da han samtidig forsøkte å sette nordmannen i sjakk.Carlsen fulgte opp med å flytte sin kongebrikke framfor å innkreve seieren. Det oppfattet brettdommeren som et regelbrudd, og dermed tilkjente han Inarkijev seieren.HelomvendingCarlsen-leiren protesterte umiddelbart, og den norske sjakkstjernen ble hørt. Turneringens hoveddommer Takis Nikolopoulos forklarte situasjonen på følgende måte overfor NRK:– Svart spiller (Inarkijev) gjorde et ulovlig trekk, men Magnus krevde ikke seier, han flyttet kongen. Dommeren mente at Magnus hadde gjort noe ulovlig. Det hadde han ikke.– I dette tilfellet må vi fortsette kampen der den stoppet før svart spillers ulovlige trekk, la Nikolopoulos til.DobbeltseierEtter avgjørelsen nektet Inarkijev å spille partiet ferdig, og han valgte å legge inn en formell protest. Den kan ikke behandles før annet parti i lynsjakk-VM er i gang, og enn så lenge blir Carlsen stående med seier i partiet. Nordmannen hadde også en overlegen stilling på brettet før partiet ble avbrutt.I annen runde ble det tap for Carlsen med svarte brikker mot russeren Sanan Sjugirov. Carlsen havnet i klisteret og måtte gi seg etter 54 trekk.I runde tre slo han Jurij Kryvorutsjko fra Ukraina med hvite brikker, mens han imponerte med svart og slo spanjolen David Guijarro i runde fire.Totalt skal det spilles elleve partier på lynsjakk-VMs første dag.Riyadh arrangerer både hurtig- og lynsjakk-VM. I hurtigsjakken endte Carlsen på åttendeplass etter å ha kjempet om VM-tittelen helt til siste parti.(©NTB)

magnus carlsen
sjakk
Nyheter