Frykter ekstremvær på Vestlandet i julehelga

Verst blir været i julehelgen i Sunnhordland og nord i Rogaland, der det kan komme opp mot 150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer fra lille julaften. 

Et høytrykk ved Biscaya og et lavtrykk i Norskehavet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet i opptakten til julehelga, sier meteorologene.Meteorologisk institutt har derfor sendt ut et såkalt A-varsel. Et slikt varsel er noe høyere enn et obs-varsel og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed for å kunne iverksette tiltak, ifølgeNRK .Ifølge meteorologene slipper Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal unna det verste regnet, men det er likevel sendt ut obs-varsel for disse fylkene.Pålandsvinden i høyden er kraftig. Meteorologene opplyser at værsituasjonen nå er under økt overvåking og ber publikum følge med på værvarslingen.Kolonnekjøring på fjellet Uværet på Vestlandet fører også til kolonnekjøring og stengte veier på flere fjelloverganger i Sør-Norge. Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til kanalen at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet.Statens vegvesen  råder folk som skal over fjellet, til å reise fredag eller vente til julaften.– Været skal bli dårligere, og det kan bli stengt på flere fjelloverganger. Basert på varselet fra meteorologene bør en finne seg et vindu før lille julaften eller rett og slett vente til selve julaften med å kjøre over, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.Ifølge Veitrafikksentralen vest er veien over Hardangervidda nå stengt og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin og riksvei 15 over Strynefjellet er stengt. Det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland.På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt natt til fredag. Ifølge NRK kan veien bli stengt på kort varsel.