Marit Bjørgen sendte Norge til topps på medaljestatistikken

Marit Bjørgen tok Norges 14. gullmedalje og 39. totalt i vinter-OL i 2018. Det førte Norge forbi Tyskland på medaljestatistikken i Pyeongchang.

Langrennsdronningen ble tidenes vinterolympier med åtte gull da hun knuste konkurrentene på den avsluttende tremila i 2018-utgaven av vinter-OL. Bjørgen gikk forbi Ole Einar Bjørndalen som tidenes medaljesamler i et OL med 14 medaljer etter bronsemedaljen på lagsprinten. Nå har hun 15.Etter den siste øvelsen i Sør-Korea har Norge og Tyskland begge 14 gull, men Norge har 39 medaljer sammenlignet med Tysklands 31. Norge har 14 sølv og 11 bronsemedaljer i tillegg til gullene. Tyskland endte opp med 10 sølv og 7 bronsemedaljer.Norge og Tyskland tangerte Canadas gullantall fra Vancouver-OL i 2010, men begge går foran med flere medaljer i øvrige valører.Knuste rekorderBjørgen er også nummer to på lista over mest meritterte utøvere i både vinter- og sommer-OL. Den sovjetiske turneren Larissa Latynina har 18 medaljer.Bjørgens seier betydde også at det norske langrennslandslaget tok 14 medaljer i Pyeongchang, én medalje mer enn rekorden til Sovjetunionen fra 1988. Sju av 14 norske langrennsmedaljer var gull.Det er ikke bare Bjørgen som knuste rekorder i den norske troppen. Johannes Høsflot Klæbo ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn og den fjerde mannlige utøveren i vinter-OL-historien med tre gull før fylte 22 år.Gjorde målsettingen til skammeAv andre høydepunkter var det også et historisk medaljerush for norske alpinister. Sju medaljer overgår alle tidligere medaljefangster. Aksel Lund Svindal ble også tidenes eldste OL-vinner i alpint da han tok Norges første olympiske utforgull gjennom tidene. Ragnhild Mowinckel ble mestvinnende norske kvinnelige alpinist i OL med to sølvmedaljer.Norge, et land med 5,2 millioner innbyggere, har hatt et enestående OL og har slått USAs rekord fra 2010 på 37 medaljer i et vinter-OL.Norge og Olympiatoppens uttalte «hårete mål» på forhånd var 30 medaljer. Den målsettingen skulle vise seg ikke å være så hårete likevel.(©NTB)

marit bjørgen
pyeongchang-ol
ol
Nyheter