Hubble i trøbbel

Romteleskopet Hubble, som har vært i verdensrommet siden 1990, er plassert i sikkermodus etter en feil med posisjoneringsutstyret om bord.

Det aldrende romteleskopet regnes som ett av astronomiens aller viktigste redskap de siste tiårene og har bidratt til en lang rekke oppdagelser.Observasjoner fra Hubble ligger bak tusenvis av forskningsrapporter. Så sent som forrige uke ble det kjent at astronomer mener å ha oppdaget den første månen utenfor solsystemet med Hubbles hjelp.Den amerikanske romorganisasjonen NASA opplyser at det er gyroskoper om bord på Hubble som har sviktet. Vanligvis brukes tre slike instrumenter til å snu teleskopet i verdensrommet. Fungerer ikke alle, kan det føre til at det blir vanskelig å peke Hubble mot det som skal observeres.– Sikkerhetsmodus setter teleskopet i en stabil situasjon inntil kontrollsentralen på bakken kan løse problemet og få teleskopet i drift igjen, heter det i en uttalelse fra NASA.Organisasjonen legger til at instrumentene om bord på Hubble fortsatt fungerer og ventes å fortsette å produsere forskningsresultater i årene som kommer.NASA kunngjorde forrige fredag at et av Hubbles gyroskoper hadde en feil. Hubble har hatt vansker med gyroene før, og feilen kom ikke uventet på NASA. Situasjonen ble imidlertid vanskelig da det viste seg at reservegyroen som ble tatt i bruk, ikke virket som den skulle.Hubble har nå to fungerende gyroer. For å fungere optimalt trenger teleskopet tre, men det kan gjøre observasjoner kun med én, selv om det skaper vanskeligheter.Romteleskopet James Webb, som skal erstatte Hubble, skal ikke skytes opp før i mars 2021.(©NTB)

Nyheter
Samfunn