Kanskje siste gang vi stiller klokka til vintertid

Til helgen er sommertiden over og det er igjen tid for å stille klokka. EU bestemmer om det er for siste gang.

Den mørke tiden av året er definitivt over oss igjen her i Norge. Klokka 03 natt til søndag skrus klokka én time bakover – mot sommeren. Effekten er at det blir litt lysere om morgenen, men fortere mørkt om ettermiddagen.– Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sier tidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en uttalelse fra Nærings- og fiskeridepartementet.Tradisjonen med å veksle mellom sommertid og vintertid går tilbake til første og annen verdenskrig og oljekrisen på 1970-tallet. Den gang ble vekslingen innført for å spare energi.Ikke relevantMen i EU og på flere andre hold er det mange som når tar til orde for å fjerne hele ordningen. En meningsmåling viste at 84 prosent blant 4,6 millioner spurte i EU vil avskaffe hele ordningen.– Nyere forskning viser at energisparingen i våre dager er marginal, uttalte EUs energikommissær Maros Sefcovic i september.Han mener ordningen har mistet mye av sin relevans.