Jussekspert reagerer på politiets bruk av narkohund på festivaler

Politiet fortalte at 128 personer var tatt for narkotikalovbrudd under Kadetten-festivalen i Bærum, men en jussprofessor reagerer og sier politiet bryter loven.

Oslo politidistrikt fortalte at de tirsdag og onsdag denne uken hadde pågrepet 128 personer for bruk, besittelse eller salg av narkotika under Kadetten-festivalen i Sandvika.Politiet fortalte at de hadde vært til stede på festivalen, primært for å forebygge bruk og omsetning av narkotika, noe de hadde gjort ved å bruke sivilt og uniformert politi med hund.Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier til Dagbladet at politiet tilstedeværelse på festivalen skjedde i brudd med norsk lov. Han viser til forskning som viser at kun én av fire markeringer fra narkotikahunder leder til funn og sier at helt uskyldige mennesker blir stigmatisert foran venner.- Riksadvokaten har sagt at å undersøke noen etter bruk av narkotikahunder er å anse som ransaking, og da trenger de ransakingsgrunnlag. Det har ikke politiet her, sier Marthinussen og viser til at denne praksisen brukes av politiet hver sommer.Oslo-politiet sier at en markering fra en politihund er å betrakte som skjellig grunn til mistanke.- Vi jobber kriminalitetsforebyggende. Illegal rus er generelt en utfordring i målgruppen for konserten. Vi følger politilovens og straffeprosesslovens bestemmelser, skriver pressesjef Unni T. Grøndal til Dagbladet.(©NTB)

festival
narkotika
politi
Nyheter