26.000 griser må bøte med livet

NYTT UTBRUDD: Nytt utbrudd av fryktet svinepest medfører at 26.000 griser skal slaktes på danskeid gård i Romania. Foto: Dreamstime
Landbruk

Etter et utbrudd av fryktet afrikansk svinepest, skal 26.000 svin slaktes på en stor dansk-eid gård i Romania, skriver danske Børsen.

Gården eies av landbruksselskapet DCH International AS.

Utbruddet kommer ifølge avisen som et sjokk for adm. direktør Lars V. Drescher, da biosikkerheten på det store anlegget var på topp. Utbruddet av svinepesten er det andre, som det danske selskapet rammes av. I fjor ble en mindre leiet gård rammet.

«Med det formål å isolere utbruddet, er gården satt i øyeblikkelig karantene i overensstemmelse med gjeldende lovgivning. (..) De ialt 26.000 purker og smågriser vil bli slaktet så snart som mulig, etterfulgt av rengjøring og desinfeksjon» meddeler DCH International.

Selskapet påpeker at det har fått bekreftet at deres biosikkerhet er på topp, og det ennå ikke vet noe om hvordan svinepesten er kommet inn.

– Man blir naturligvis sjokkert når det skjer. Det er jo snakk om mange dyr. Men vi er selvfølgelig ikke blåøyde. Vi vet det er en risiko, og det har også vært utbrudd på gårder i nærheten av vår, sier Drescher, ifølge Børsen.

Han kan ikke si noe om de økonomiske kostnadene ved det nye utbruddet.

Selskapet, som samlet har kapasitet på 600.000 grise årlig, har senest opplyst om en omsetning på en halv milliard danske kroner.