<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Satser på salat for 700 mill. midt i coronakrisen

Bjørge Gretland har jobbet 7-8 år med innendørs landbruk i etasjer. Mitt i coronakrisen satser Stein Erik Hagen og andre 157 millioner til prising på 700 millioner.

Publisert 18. mars 2020
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 522 ord
BLIR BONDE: Stein Erik Hagen har satset langsiktig på innendørs landbruk, og nå satser han stort i en emisjon i regi av Arctic Securities. Foto: Iván Kverme

Mens børskjemper selges til spottpris på Oslo Børs har Stein Erik Hagen, Erik Bøhler, Lars Nilsen og internasjonale fond valgt å pøse kapital inn i en ny satsing på produksjon av salater og krydderplanter i etasjeanlegg innendørs.

Bak står ventureinvestor Bjørge Gretland. For 7-8 år investerte han og Øystein Landvik i Kalera sammen med et knippe amerikanere med erfaring fra produksjon av databrikker i klinisk rene miljøer.

Nå har de startet byggingen av det som skal bli en rekke store produksjonsanlegg for salater og krydderplanter med optimal temperatur, fuktighet og næringstilførsel. Innen ett år skal de være på Oslo Børs.

LANGIKTIG: Bjørge Gretland slo seg sammen med 4-5 amerikanere som hadde jobbet i halvlederbransjen i Silicon Valley. Ti år senere rulles industrilandbruket ut, og snart venter Oslo Børs. Foto: Privat

Norske finanskjendiser

Tirsdag, midt i coronakrisen, gjorde selskapet en emisjon gjennom meglerhuset Arctic Securities der selskapet ble verdsatt til tett innpå 700 millioner kroner etter tilførsel av 157 millioner.

Vi ruller nå ut nye prosjekter i andre byer. Disse skal produsere 10-11 millioner planter i året, så det er snakk om store volumer
Bjørge Gretland

Kjente norske finansfolk har kastet seg med på satsingen. Næringsmegler Øystein Landvik har vært med lengst sammen med Gretland. Siden har Stein Erik Hagen, Erik Bøhler, Lars Nilsen samt navn som Berge Larsen, Erik Sauar og Martin Traaseth. Største eier er dog private equity-fondet LGT.

– Vi har en teknologi for produksjon av salater med høy kvalitet og lav kostnad i et lukket miljø 24/7 360 dager i året. Alt lokalt og uten kjemikalier. Likevel får vi ikke bakterieangrep. I tillegg bruker vi datastyring og maskinlæring i produksjonen, sier Bjørge Gretland.

BLIR BONDE: Erik Bøhler satser på landbruk i USA. Foto: Foto: Iván Kverme

For to uker siden åpnet han det første store anlegget i Orlando i USA. Her produseres fem millioner enheter i året.

Fra før har selskapet hatt ulike anlegg for forskning og utvikling, samt produksjonsanlegg hos Marriott.

– Vi ruller nå ut nye prosjekter i andre byer. Disse skal produsere 10-11 millioner planter i året, så det er snakk om store volumer, sier Gretland.

Landbruk er en bransje som har vært underdigitalisert
Bjørge Gretland

Pengene tilbake på tre år

Prosjektet er hittil finansiert med egenkapital, der dagens eiere har satset 230 millioner kroner i selskapet siden første investeringsfase i 2013/14.

Pengene fra emisjonen som nå er gjennomført skal brukes til å finansiere oppbyggingen av anleggene som koster nær 12 millioner dollar stykket. I år handler det om å bygge en rekke anlegg i USA, men Gretland har også planer utenfor USA.

DATASTYRING OG MASKINLÆRING: Kalera har optimalisert temperatur, fuktighet, næringstilførsel og lys. Foto: Privat

Kunder er store distributører innen grønt samt hoteller, restauranter og varehandel.

– Landbruk er en bransje som har vært underdigitalisert, men vi har nå gjort den store teknologiutviklingsfasen og er klare for en rask «scale up», sier Gretland.

Så hva frister man investorer med når de i stedet kan kjøpe børskjemper på billigsalg? Kalera har presentert en modell hvor produksjonsenhetene har en «pay back» på investeringen på tre år.

Selv om teknologien er basert på kunnskap fra halvlederbransjen i USA fremhever Gretland at dette er kombinert med avansert plantevitenskap der det er brukt lang tid på i utvikle optimal næringstilførsel, optimale lysspektre og distribusjonsmetodikk for plantene.