Coronasmitte stanser kjøttproduksjonen

Coronasmittede medarbeidere og råvaremangel medfører at noen av Nord-Amerikas største matvarefabrikker stenger dørene.

HARDT RAMMET: En skinke fra verdens største svinekjøttprodusent, Smithfield Foods. Foto: NTB Scanpix
Landbruk

Coronaviruset skaper stadig større problemer for matvareselskaper.

Verdens største svinekjøttprodusent, Smithfield Foods, meldte denne uken at hovedanlegget i USA skal stenges på ubestemt tid.

Årsaken: Omfattende coronavirussmitte blant de ansatte. Fabrikken i Sør-Dakota står typisk for 4-5 prosent av alt amerikansk svinekjøtt.

Mangler råvarer

I en pressemelding opplyser Smithfield at også to andre anlegg – en pølsefabrikk i Wisconsin og en skinkefabrikk i Montana – skal stenges.

De to anleggene «befinner seg nær urbane områder hvor covid-19 har spredt seg i samfunnet», forklarer ledelsen.

«Et lite antall ansatte ved begge fabrikkene har testet positivt for covid-19».

Skinkefabrikken rammes dessuten av mangel på råvarer, som følge av nedstengningen i Sør-Dakota. Wisconsin-anlegget ventes imidlertid å være tilbake i drift i løpet av to uker.

En «dominoeffekt»

«Stengningen er del av dominoeffekten som er underveis i vår bransje», heter det i Smithfields pressemelding.

«Den viser hvor avhengige og sammenknyttede de ulike delene i vår tilbudskjede for matvarer er».

Ifølge selskapet har USA nok av husdyr; flaskehalsen i systemet er behandlingsleddet.

Adm. direktør Kenneth Sullivan la dessuten vekt på at det å ha tilstrekkelig tilgang på egenproduserte matvarer er kritisk for nasjonens sikkerhet. Han advarte at tilsvarende stengninger i andre deler av landet bringer USA «farlig nær» matvaremangel.

Canada advarer

Også i Canada er en rekke kjøttfabrikker blitt nødt til å stanse driften.

En av dem, Cargills anlegg i Alberta, står alene for over en tredjedel av landets bearbeidingskapasitet.

«Virkningene på den kanadiske kjøttindustrien ventes å bli umiddelbare og drastiske», advarte kommunikasjonssjef Michelle McMullen i Canadian Cattlemen's Association.

Organisasjonens leder, Bob Lowe, la til at den kanadiske kjøttbransjen «står overfor en periode med ekstraordinær usikkerhet».

coronavirus
coronaviruset
kjøtt
svinekjøtt
kjøttproduksjon
landbruk
cargill
usa
canada