Rekordhøye kjøttpriser i USA

Grossistprisen for amerikansk storfekjøtt har steget med 67 prosent på fem uker, som følge av coronarelaterte produksjonsproblemer.

PRISENE STIGER: Fra kjøttavdelingen i et amerikansk supermarked. Foto: Dreamstime
Landbruk

Ifølge en ny rapport fra USAs landbruksdepartement har grossistprisen for amerikansk storfekjøtt steget til rekordhøye 330,82 dollar per 100 pund. Nivået, som tilsvarer 75,30 kroner per kilogram, er opp med 67 prosent fra bunnen i februar.

Coronastengte slakterier

Den kraftige oppgangen skyldes at coronakrisen har skapt en prekær mangel på slakte- og foredlingskapasitet, idet en rekke kjøttfabrikker har stengt dørene.

Produksjonen skal allerede ha falt med minst en femdel fra normalen.

I april stanset driften ved Cargills anlegg i Hazleton, etter at 130 ansatte ble diagnosert med coronaviruset. Av samme årsak ble virksomheten kraftig begrenset ved selskapets fabrikk i Fort Morgan.

Også produsentene Allen Harim, American Foods, Conagra, Empire Kosher, Foster Farms, Hormel Foods, JBS, National Beef, OSI, Smithfield Foods, Tyson Foods og Wayne Farms er hardt rammet.

Trump tar grep

Situasjonen er blitt så utfordrende at president Donald Trump på tirsdag beordret amerikanske kjøttfabrikker å gjenåpne.

«Det er viktig at foredlere av kylling, storfe og svin i forsyningskjeden for matvarer fortsetter driften og leverer bestilte varer, for å sikre at amerikanere fortsetter å ha tilgang til protein,» forklarte han.

Vedtaket skal blant annet beskytte produsentene mot søksmål fra ansatte som er blitt coronasmittet gjennom jobben. Bransjeeksperter i Det hvite hus hevdet til Associated Press at grepet var nødvendig for å forhindre et fall på opptil 80 prosent i tilgangen på kjøttprodukter.

matvarepriser
usa
storfekjøtt
slakterier
kjøttproduksjon
coronavirus
coronaviruset
donald trump
trump
Nyheter
Landbruk