Ola Haugen setter seg på skolebenken for å bli bonde

Wikborg Rein-partner Ola Haugen bød 61 millioner for Staur Gård. Han lover å ta bondeutdannelse, om fylkesmannen gir han konsesjon for praktgården.

TILBAKE PÅ SKOLEBENKEN: Ola Haugen er utdannet advokat og er partner i Wikborg Rein. Nå er han villig til å studere agronomi, dersom han får godkjent konsesjonsøknaden sin for Staur Gård. Foto: Oliver Orskaug
Landbruk

STANGE: Advokat Ola Haugen trenger nå bare en formell godkjennelse av fylkesmannen i Innlandet for at han kan overta Staur Gård i Stange.

Bakgrunnen er at et knapt flertall i formannskapet i kommunen på Hedmarken har gått fra å si nei til Haugens konsesjonssøknad for Staur Gård, til å si ja.

Det var Høyre som snudde i saken, og lokalpolitiker Kirsti Berge begrunner sitt nye standpunkt med at Haugen er rett person til å kunne ta vare på de kulturhistoriske verdiene på gården.

Lobbyaksjon for et ja

Etter hva Finansavisen er kjent med har det vært et sterkt press fra en rekke sentrale personer i norsk politikk og organisasjoner, for at formannskapsmedlemmene som sa nei til konsesjon 11. mars, skulle si ja på møtet denne uken.

Finansavisen kunne i desember i fjor avsløre at det var advokat Ola Haugen i Wikborg Rein som fikk tilslaget på gården ved Mjøsa. Han la 61 millioner kroner på bordet.

Handelen kom i stand etter en heftig budrunde med flere interessenter, og vinnerbudet var 22 millioner kroner over det kommunedirektøren i Stange mener er landbruksverdien for eiendommen.

SNUDDE: Høyre-representant Kirsti Berge snudde da Stange formannskap behandlet advokat Ola Haugens klage på avslaget for konsesjonsøknaden til Staur Gård. Til venstre for Hauge sitter Frps representant Truls Gihlemoen som stemte nei. Foto: OLIVER ORSKAUG

Fylkesmannen avgjør

Haugen fikk først avslag på sin konsesjonssøknad med knappest mulig margin, 6 mot 5 stemmer. Flertallet utgjorde noe overraskende konstellasjonen SV, Senterpartiet, Høyre og Frp.

Men Haugen påklaget avslaget til fylkesmannen, og før han skal ta stilling til saken nå, måtte formannskapet i Stange uttale seg på nytt. Det gjorde de denne uken.

Høyre snudde som sagt, og dermed var det et flertall med knappest mulig margin siden Arbeiderpartiet og Nærmiljølista Ottestad også stemte for å gi konsesjon.

Selv om lokalpolitikerne har sagt ja, så er det fortsatt endelig opp til fylkesmann Knut Storberget å avgjøre om konsesjons skal gis. 

Han er tidligere justisminister og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. 

Tar jordbrukutdannelse

Salget av Staur Gård, som er på 1000 mål, har vært en av de mest politiske betente sakene i Stange kommune de siste årene.

PRAKTGÅRD: Staur Gård ble solgt for 61 millioner kroner etter en heftig budrund. Foto: Tegneby & Grønnerød Landbruksmegling

Ola Haugen har konsekvent nektet å snakke med pressen i forbindelse med salget og konsesjonssøknaden. Alt han mener om saken kommer frem i saksdokumentene.

Der står det i en note at han vil søke om opptak på voksenagronomkurset ved Jønsberg videregående skole høsten 2021. 

Ifølge skolens nettsider er det 15 ledige plasser, og kurset går over to år. Da vil man lære om produksjon, forvaltning og drift av gårder samt plante- og husdyrhold og hvordan man tar vare på kulturlandskap.

Ola Haugen må møte på skolen tre dager i måneden, og resten er selvstudier. Det er dog et krav at han må være bosatt i Hedmark for å få plass.

staur gård
ola haugen
stange kommune
høyre
kirsti berge
konsesjonsplikt
wikborg rein
fylkesmannen i innlandet
knut storberget
jønsberg videregående skole