Supersalg for salat-startup

Over 1.000 nordmenn har bestilt et norskutviklet plantesystem fra Auk Eco. Etter sommeren skal tidligfasebedriften hente 20 millioner i ny kapital.

Redigering: Karoline Elgesem
Landbruk

– Jeg tror dette kan bli veldig stort fordi vi treffer så mange trender med ett produkt. Folk vil dyrke maten selv i stedet i stedet for å få den pakket inn i plast og kjørt til butikken med lastebil, sier Marius Aabel (44), gründer og daglig leder i Auk Eco, som utvikler og selger et plantesystem for hjemmedyrking.

Om du foretrekker salat, chili, sitrongress eller cherrytomater er opp til deg. 

DYRKING PÅ KJØKKENET: Idéen er at plantene som dyrkes frem i Auk-systemet skal være ferskere, gi mer smak og høyere næringsinnhold enn plantene du kjøper i butikken. Foto: Auk Eco

Idéen er at plantene som dyrkes frem i Auk-systemet skal være ferskere, gi mer smak og høyere næringsinnhold enn plantene du kjøper i butikken.

Fra dating til salat-startup

Aabel har tidligere startet flere selskaper innenfor teknologi og telekom: Minfilm tilbød streaming av film og serier før Netflix og Google begynte med samme.

MobiDate tilbød datingtjenester før Tinder og Match.com kom på markedet, mens Refero solgte nyttetjenester til mobilkunder før smarttelefonene kom.

Aabels forrige gründerprosjekt før Auk Eco var No Isolation, som lager små roboter som hjelper til langtidssyke barn med å holde kontakten med venner og familie.

VIL UT I NORSK FAGHANDEL: – Potensialet er stort. Vi har løpende kontakt med rundt fem faghandelkjeder som liker produktet vårt og ønsker å selge det i butikkene sine, sier Marius Aabel, daglig leder i Auk Eco. Foto: Anders Horntvedt

Han er utdannet ingeniør innenfor telematikk fra Høyskolen i Grimstad, og hadde sitt møte med arbeidslivet som utvikler i spillselskapet Funcom på begynnelsen av 2000-tallet.

Tok livet av plantene 

– I flere år har jeg vært interessert i hydroponisk planting, det vil si dyrking uten jord, sier Aabel.

I 2016 kom han hjem fra Ikea med byggesettet Växer som skulle sette ham i stand til å dyrke tomat, urter og salat på kjøkkenbenken.

– Det var billig og var lett å sette sammen, men alle plantene døde, sier Aabel.

I stedet for å klandre seg selv begynte Aabel å bygge sitt eget plantesystem.

Et halvt år etter at han sa opp jobben i No Isolation gjorde han grønnsakteknologien til heltidsjobb.

Starter utsending i juni

Etter rundt to års utviklingsarbeid startet forhåndssalget av plantesystemet i desember 2019.

– Bare i løpet av desember og første kvartal solgte vi 500 enheter. Nå har vi solgt over 1.000, og første opplag er utsolgt, sier Aabel.

Hovedtyngden av kundene har adresse i de største byene i landet, og er typisk mellom 25 og 50 år.

Salget har foregått på bedriftens egen nettside, som kundene har funnet frem til etter annonsering på Facebook.

De har betalt 3.290 pr. bestilte plantesystem, men så langt er det ingen kunder som har fått varene sine.

– Målet er å sende dem ut innen utgangen av juni. Vi prøver å produsere så raskt vi kan, men det har vært mangel på noen komponenter fra Kina, sier Aabel.

Produksjonen foregår hos i Tau i Rogaland. 

Der har bedriften Westcontrol spesialisert seg på produksjon av elektronikk for eksterne kunder.

Vil prise selskapet til 60 millioner

Så langt har Auk Eco hentet inn fire millioner kroner investorkapital, pluss 700.000 kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge.

1.000 SOLGT: Første utgave av Auk Eco-systemet er utsolgt. Nå jobber Marius Aabel videre med produktutvikling. Foto: Anders Horntvedt

Mellom 20 og 30 investorer har skutt inn penger i form av konvertible lån.

I løpet av høsthalvåret er planen å hente 15–20 millioner i frisk aksjekapital fra norske investorer. I tillegg skal lånene konverteres, og selskapet skal verdsettes.

– Vi må nok opp i en prising på 50–60 millioner kroner, sier Aabel.

– Potensialet er stort. Vi har løpende kontakt med rundt fem faghandelkjeder som liker produktet vårt og ønsker å selge det i butikkene sine, sier han.

– Om fem år planen å være en kjent aktør i flere markeder. Når folk tenker på hjemmedyrking, skal de tenke på oss, sier han.

Auk Eco

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter0,60,1
Driftsresultat−1,7−0,3
Resultat før skatt−1,7−0,3
Årsresultat−1,7−0,3

Eiere: Marius Waage Aabel (79 %), Eivind Hyldmo (12 %), Wenche Waage (6 %), Marius Vabo Andreassen (2 %), andre (1 %).

Mellom 20 og 30 investorer har skutt inn rundt 4 millioner kroner i konvertible lån. Dette ventes konvertert til aksjekapital i løpet av høsten 2020.

– Hvilke mørke skyer ser du i horisonten?

– Vi er sårbare for forstyrrelser i forsyningslinjene. Selv om vi produserer i Norge er vi avhengige av komponenter fra utlandet. I tillegg vil vi bli påvirket negativt av nedgang i økonomien, siden vi tross alt selger et luksusprodukt, sier han.