Kalera henter 1 milliard og går på børs

Gråmarkedsselskapet Kalera henter inn 1 milliard kroner og går på Merkur Market med plan om å gå videre på børs i USA eller Oslo.

BØRSKLAR: Bjørge Gretland er gründer i Kalera. Nå tar han selskapet på børs etter emisjon på én milliard kroner. Foto: Privat
Landbruk

Kalera gjør en emisjon på 930 millioner kroner pluss overtildelingsopsjon på 93 millioner kroner. Samtidig meldes det om at selskapet går på børs på Merkur Market med planlagt notering i USA eller på hovedlisten på Oslo Børs i løpet av 2021.

– Vi er et av de raskest voksende selskaper innen vertikalt landbruk i verden og vil annonsere flere anlegg og utvide produksjonskapasiteten både nasjonalt og internasjonalt. Kaleras avlinger er 3-400 ganger større enn tradisjonelt landbruk og bruker 95 prosent mindre vann. Kaleras modell er bygget på å gjøre det mulig for kundene å få beste kvalitets råvarer til rimelig pris, sier Bjørge Gretland.

Kursoppgang

Emisjonen gjøres til kurs 30 kroner pr. aksje med ABG Sundal Collier og Arctic Securities som tilretteleggere. Kalera-kursen har steget kraftig gjennom 2020 - fra et nivå på 7 og 10 kroner i vinter og vår via emisjon på 15 kroner og deretter en emisjon på 27,30 mot en amerikansk investor da planen var å hente penger til kurs 18. Siden har kursen klatret i gråmarkedet til tett oppunder 35 kroner i oktober.

LUKKET PRODUKSJONSANLEGG: Kalera produksjon av salater krytterplanter skjer under optimale vekstforhold med 95 prosent lavere vannforbruk. Foto: Privat

Kalera rykket ut helt i slutten av september og varslet at de hadde hyret inn Bank of America Merrill Lynch, ABG Sundal Collier og Arctic Securites for å sette fart i børsplanene. 

Lukkede anlegg

Kalera har utviklet et konsept for produksjon av salater og krydderplanter i lukkede anlegg med optimale vekstforhold.

Selskapet driver allerede to drivhusanlegg i Orlando, og har ytterligere to under bygging i Atlanta og Houston. Begge vil åpne tidlig i 2021. Nå lanserer de nok et anlegg, denne gang i Denver, Colorado, som er kjent matby med fokus på lokaldyrkede, ferske grønnsaker.

Det nye anlegget skal stå ferdig mot slutten av 2021 slik at selskapet vil ha fem anlegg med en produksjon så høy som 3–400 ganger tradisjonell salatproduksjon.

«Vi er ett av de raskest voksende selskaper innen vertikalt landbruk i verden, og vil annonsere flere anlegg og utvide produksjonskapasiteten både nasjonalt og internasjonalt», sa gründer Bjørge Gretland til Finansavisen for to uker siden.

I tillegg til å gi 3–400 ganger større avlinger enn tradisjonelt landbruk er så mye som 95 prosent redusert vannforbruk et viktig element i Kaleras modell.

breaking
kalera
Nyheter
Landbruk