Hausset emisjon før fiaskonotering

Meglerhusene ga beskjed om kjempeinteresse for Kalera slik at investorer tegnet flere aksjer enn de ønsket. Kalddusjen var skyhøy tildeling slik at de måtte selge.

FULL BOK: Kalera-gründer Bjørge Gretlands rådgivere ga investorene umiddelbart beskjed om at det var stor interesse for emisjonen og at den var fulltegnet. Deretter fikk investorene mange flere aksjer enn de ønsket. Foto: Privat
Landbruk

Den 21. oktober om morgenen gikk det ut melding fra Kalera om emisjon og børsnotering på Merkur Market. Meldingen gikk til hele markedet, investorer og presse. Umiddelbart etterpå gikk det ut en ny melding - denne gangen fra syndikatet som sto for børsnoteringen av selskapet - ABG Sundal Collier og Arctic Securities. Beskjeden gikk ikke til hele markedet, men til store aksjekunder i meglerhusene. Den lød slik:

«*** Books covered on indications received prelaunch».

På norsk: Kjempeinteresse for emisjonen. Hele emisjonen er fulltegnet allerede.

Betydning: Investorer kommer til å få aksjer for et mye lavere beløp enn de tegner for. Følgelig må man tegne mye flere aksjer enn man behøver.

Vi fikk beskjed om at det var veldig god interesse for emisjonen. Vi måtte inflatere tegningene for å få aksjer
Investor

– Meglerhusene sendte ut syndikatmeldinger i tråd med markedspraksis. Selskapet var ikke tatt opp til notering i tegningsperioden og sendte derfor heller ikke meldinger på Newsweb på lik linje med andre Merkur noteringer, sier Bjørge Gretland til Finansavisen.

– Måtte inflatere tegning

Stor interesse har vært regelen og ikke unntak ved IPO-emisjoner i forkant av børsnotering på Merkur Market den seneste måneden. Investorer som har tegnet for én millioner gjerne blitt tildelt aksjer for typisk 50.000 til 150.000 kroner. I noen tilfeller har tildelingen vært under 5 prosent.

– Vi fikk beskjed om at det var veldig god interesse for emisjonen. Vi måtte inflatere tegningene for å få aksjer, sier en investor til Finansavisen.

I tegningsperioden har imidlertid investorene mulighet til å justere tegningsvolumet. I forrige uke var det allerede uroligheter i aksjemarkedet, og flere Merkur-noteringer opplevde kursfall. Det kan ha medført at en del av investorene trakk ned sine tegninger.

DÅRLIG MOTTAGELSE: Kalera-sjef Daniel Malechuk har fått mange nye eiere med store tap på sine invsteringer. Foto: Kalera

Tildeling på 70 prosent

For da emisjonsresultatet i Kalera kom, var beskjeden at emisjonen var kuttet. Planen var å hente 930 millioner pluss en kursstabiliseringsopsjon på 93 millioner. I stedet ble det hentet 837 millioner pluss stabiliseringsopsjonen.

Og aksjetildelingen til investorene var ikke på 5 prosent slik mange hadde forventet. 

Selskapet var ikke tatt opp til notering i tegningsperioden og sendte derfor heller ikke meldinger på Newsweb
Bjørge Gretland

Finansavisen kjenner til at investorer fikk tildelt over 50 prosent, og faktisk så mye som 70 prosent til tross for at størrelsen på emisjonen ble redusert.

Da Kalera kom på Merkur Market onsdag denne uken stupte aksjekursen fra emisjonskursen på 30 kroner og rett ned i 22 kroner. Investorene hadde umiddelbart tapt 27 prosent av investeringen.

Milliardær Stein Erik Hagen er stor eier i Kalera. Med en aksjepost på 7,3 prosent var han den største enkelteieren før emisjonen, og ryktes i markedet å ha måttet tegne mye i emisjonen. Men hvor mye Hagen er foreløpig ukjent.

HVOR MYE TEGNET HAN? Storeier Stein Erik Hagen ryktes å ha måttet tegne stort i Kalera-emisjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Erik Bøhlers invsteringsselskap, Macama fulgte deretter med 4,1 prosent, mens gründer Bjørge Gretland hadde 3,9 prosent. Andre store Kalera-aksjonærer var Lars Nilsen med 3,6 prosent og Berge Larsen med 1,3 prosent.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som tegnet mye i Kalera-emisjonen.

kalera
bjørge gretland
stein erik hagen
arctic securities
abg sundal collier
breaking
Nyheter
Landbruk
Børs