<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump-minister satser norsk

Sonny Perdue var Donald Trumps landbruksminister. Nå satser han 5 millioner på norske Kalera, og går inn i styret i selskapet.

Publisert 9. mars 2021
Oppdatert 9. mars 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
GIR GASS: Donald Trumps landbruksminister Sonny Perdue tømmer sparekontoen og tar plass i styret i Kalera. Foto: Megan Varner

Tradisjonelt norsk landbruk har neppe vært rettesnoren i Washington de seneste fire årene. Men nå går mannen som har styrt amerikansk landbruk fra 2017 til 2021 under president Donald Trump inn i norske Kalera.

For der Sonny Perdue ikke lar seg imponere over Trygve Slagsvold Vedums kjernevelgere, har han latt seg imponere over selskapet som er drevet frem av den norske finansmannen Bjørge Gretland, og som er notert på Oslo Børs.

Sonny Perdue rykker nå inn som nytt styremedlem i Kalera, fremgår det av en melding fra selskapet. Perdue har også kjøpt aksjer i selskapet. Da Kalera nylig hentet 260 millioner kroner i en emisjon i forbindelse med kjøpet av Vindara, tegnet Perdue aksjer for mellom 4 og 5 millioner kroner.

– Spent på potensialet

Kalera handler om etasjevis dyrking av salater og krydderplanter i lukkede drivhus med optimal næringstilførsel og lys, og med dramatisk redusert vannforbruk. Selskapet har bygget to anlegg i Orlando, og åpner i løpet av 2021 anlegg i Atlanta, Houston og Denver.

– Kalera er ledende blant selskaper som vokser innen vertikalt landbruk, sier Sonny Perdue i børsmeldingen før han legger til:

– Kalera fanger skjæringspunktet mellom teknologi og bærekraftig matproduksjon bedre enn noe jeg har sett. Derfor er jeg spent på potensialet jeg ser i Kalera for å endre måten vi dyrker og spiser maten på.

– Drivende kraft

Kalera gikk på Oslo Børs i oktober etter en triumfferd i gråmarkedet. Urolige dager rundt børsnoteringen medførte at emisjonen måtte kuttes samtidig som kursen kollapset fra 30 til 22 kroner første dag. Deretter har aksjen klatret til 40 kroner.

PÅDRIVER: Bjørge Gretland hadde Sonny Perdue på besøk i en hel dag mens Perdue var landbruksminister i USA. Foto: Privat

– Vi har hatt en dialog med Perdue i lengre tid ettersom vi er en aktør som gjør mye ut av oss i USA. Han fattet interesse for selskapet og var med i den siste emisjonen for et par uker siden, sier Bjørge Gretland.

– Perdue var en dag hos oss da han var landbruksminister, og han var fascinert av det å sikre lokal matproduksjon uten bruk av vann og sprøytemidler. Han har vært en drivende kraft rundt for denne bransjen, sier Gretland.