<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mattilsynet trekker tilbake flere produkter som inneholder johannesbrødkjernemel

Årsaken til tilbaketrekningen er at melet inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid.

    Publisert 22. juli 2021 kl. 15.08
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 202 ord
    TREKKES TILBAKE: Orkla Foods Norge trekker tilbake ulike typer Stabburet Leverpostei. Årsaken er funn av tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel som inneholder ulovlig plantevernmiddelet etylenoksid. Foto: NTB

    Mattilsynet ble i sommer varslet om at flere matvarer omsatt i Norge inneholdt tilsetningsstoffet johannesbrødkjernemel med etylenoksid, skriver Matportalen.

    Det er et plantevernmiddel som er forbudt å bruke i mat i EU og EØS. Etylenoksid representerer ikke en akutt helsefare, men kan være skadelig ved inntak over tid.

    – Tilbaketrekkingene kommer som følge av at flere land i Europa den siste tiden har avdekket funn av etylenoksid i johannesbrødkjernemel (E 410). Lignende tilbaketrekkinger pågår i flere europeiske land, sier direktør for avdeling regelverk og kontroll Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til NTB.

    Johannesbrødkjernemel er et smakløst bindemiddel og brukes mye i glutenfri og vegansk matlaging. Tilsetningsstoffet benyttes som stabilisator og fortykningsmiddel i en rekke matvarer.

    På listen med produkter som er trukket fra markedet, står blant annet partier med Stabburets posteivarianter, rømmedressing solgt i små poser som tilbehør til noen varianter av BigOne pizza, Froneri Smarties Pop-Up iskrem, Snickers iskrem, Twix iskrem, Eldorado Fløtegratinerte potet, REMA 1000 Fløtegratinerte poteter, Béarnaise J & M 220g og Béarnaise Coop Smak 220 g.

    Produktene som er omfattet, blir trukket tilbake fra markedet. Forbrukere som har kjøpt ett eller flere produkter, bes kaste det eller levere det tilbake i butikken der det er kjøpt.