<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mot historisk svak vinhøst – men kvaliteten blir mye bedre

Værforhold og sykdom har rammet Europas vinprodusenter hardt. I Frankrike må man helt tilbake til 1977 for å finne like elendig produksjon. Kvaliteten derimot, sies å bli mye bedre.

Publisert 21. sep. 2021 kl. 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 277 ord
MINDRE VIN, MER KVALITET: Det er utsiktene for årets europeiske vinhøst, ifølge bondeorganisasjonen Copa Cogeca. Foto: Bloomberg

Årets vinhøst ligger an til å bli historisk svak, ifølge bondeorganisasjonen Copa Cogeca.

Vinproduksjonen i de tre store vinlandene Italia, Frankrike og Spania estimeres å bli på rundt 117,3 millioner hektoliter, som vil være en nedgang på 18 prosent fra 2020/21-sesongen.

Årsaker til den kraftige nedgangen og at vinhøsten vil bli betydelig mindre og kortere, er tøffere klimatiske forhold, med vårfrost, hagl og tørke, i tillegg til sykdommer.

Kvaliteten blir det imidlertid ikke noe å si på, ifølge Copa Cogeca.

«Til tross for variasjonen og de usikre klimatiske forholdene, er kvaliteten på druene betraktelig høyere og lover godt for kvalitetsvin», heter det.

PÅ NIVÅ MED 1977: Vinhøsten i Frankrike. Her fra Saint Emilion. Foto: Bloomberg

Frankrike hardest rammet

Av de tre store vinlandene er det Frankrike som er hardest rammet, ifølge organisasjonen. Her estimeres det en produksjon på maks 33,3 millioner hektoliter, som vil være en nedgang på 29 prosent fra forrige sesong.

Copa Cogeca omtaler den franske vinhøsten som historisk svak – svakere enn i 1991 og 2017 og sammenlignbar med 1977.

Gode utsikter for italiensk hvitvin

I Italia estimeres en produksjon på mellom 43,7 og 45,0 millioner hektoliter, ned 9 prosent. Her ventes store kvalitative og kvantitative forskjeller selv mellom tilstøtende vinområder, mens det oppgis gode utsikter for landets hvitvin.

Den spanske vinproduksjonen ventes å synke med 7 millioner hektoliter til 39,5 millioner, mens den tyske ventes å bli lavere enn 9 millioner hektoliter.

2021 ventes imidlertid å bli et lovende år for musserende tysk vin.

Portugal er det eneste landet der det ventes oppgang i årets innhøsting, om enn en liten økning. Prognosen er på 1,0 prosents vekst.