<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hveteprisene faller for femte uke på rad

Flere forsendelser fra Svartehavet og en gigantleveranse fra Australia gjør at hveteprisene fortsetter å falle. 

Publisert 11. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
HARVEST NOON: En leveranse fra Australia som man trodde var tapt til flom, har bidratt til å senke hveteprisene.  Foto: Bloomberg

For femte uke på rad faller prisene på hvete etterhvert som utsiktene for korneksport ut fra Svartehavet lysner. 

Da børsene stengte fredag hadde frontkontraktene på hvete falt 1,6 prosent på Chicago-børsen, og landet på 709,62 cent pr. bushel (skjeppe, som tilsvarer drøye 27 kilo, red. anm.) på Chicago-børsen. Med det seneste fallet nærmer hveteprisene seg det laveste punktet på 14 måneder, som er på 705 cent pr. bushel.

Tror på økt kornhandel

Det amerikanske landbruksdepartementet hevet gikk ut fredag og sa at de trodde på økt handel for hvete på delvis på grunn av høyere eksport fra Russland og Ukraina, skriver Bloomberg.

Uttalelsene fra amerikanerne kommer etter at kornavtalen mellom Russland og Ukraina, som åpner en sikker passasje for eksport fra Svartehavet, har bidratt til å dempe prisveksten, og potensielt tatt piffen ut av en global vekst i matprisene. 

I tillegg skal også en stor avling med hvete fra Australia ha bidratt til å sende prisene ned, selv om det tidligere ble meldt at flom i deler av Australia kunne komme til å skade kornkvaliteten. 

Andre faktorer som legger press på hveteprisene er prognose for regn i store amerikanske produserende regioner som Kansas.

Nedgang for soyaolje

Blant andre gårdsprodukter har futures på soyabønnemel økt med 11 prosent den seneste uken, det er den største ukentlige økningen siden oktober 2014. For soyaolje derimot ble det et fall for andre uke på rad, med en nedgang på 7,6 prosent, melder Bloomberg.

Noen av prissvingningene kommer etter at at Biden-administrasjonen i forrige uke foreslo nye regler for blanding av biodrivstoff, hvor soyaolje er en hovedingrediens, som var lavere enn industriens forventninger.