30 prosent av befolkningen i Norge røyker, 25 prosent røyker daglig. Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført i forbindelse med at den nye røykesluttmedisinen Champix blir tilgjengelig i Norge. 30 prosent av befolkningen i Norge røyker, 25 prosent røyker daglig. Det viser en ny undersøkelse som er gjennomført i forbindelse med at den nye røykesluttmedisinen Champix blir tilgjengelig i Norge. - Nå har røykere en god mulighet til å få hjelp til å slutte. Den nye røykesluttmedisinen Champix er et svært effektivt hjelpemiddel når den kombineres med støtte fra legen, sier professor Serena Tonstad ved Ullevål Universitetssykehus i en pressemelding fra Pfizer.Tonstad har medvirket i utprøvingen av medisinen på norske røykere, og publisert en artikkel om effekten av Champix i Journal of the American Medical Association (JAMA).70 prosent av røykerne ønsker å slutte, men svært få klarer det uten hjelpemidler. Forsøkene viser at etter en tolv ukers kur med Champix har 44 prosent klart å slutte. Etter ett år er 23 prosent fortsatt røykfrie. Til sammenligning klarer bare tre til fem prosent å slutte uten bruk av hjelpemidler. Champix virker mot nikotinavhengighet, men inneholder ikke nikotin, sier Pfizer.Champix er reseptbelagt. Den må foreskrives av lege og deretter kjøpes på apotek. En tolv ukers kur koster rundt 2.600 kroner.