Kan bli nødt til å importere lammekjøtt

Norske slakterier kan bli nødt til å importere lammekjøtt fra New Zealand fordi den norske produksjonen ikke er stor nok.

Kultur

I fjor på denne tiden av året var det vel 1.500 tonn lammekjøtt på lager i Norge. Nå finnes det bare 100 tonn. Nortura, Norges ledende kjøttprodusent, advarte allerede i fjor om problemet. Tidlig i desember fryktet de at de i verste fall ikke ville være i stand til å dekke etterspørselen etter pinnekjøtt til jul. De bekrefter at situasjonen ikke er bedre nå, selv om jula ble reddet. I fjor på denne tiden av året var det vel 1.500 tonn lammekjøtt på lager i Norge. Nå finnes det bare 100 tonn. Nortura, Norges ledende kjøttprodusent, advarte allerede i fjor om problemet. Tidlig i desember fryktet de at de i verste fall ikke ville være i stand til å dekke etterspørselen etter pinnekjøtt til jul. De bekrefter at situasjonen ikke er bedre nå, selv om jula ble reddet. - Årsaken er sammensatt. Vi tømte lagrene for lammeslakt etter E. coli-saken, så har det vært et kjempelammesalg høsten 2006. Samtidig er det færre bønder på tilførselsiden, sier Nina Sundquist, kommunikasjonsdirektør i Nortura, til Nationen. Sauebøndene frykter at det kan bli nødvendig å importere lammeslakt.- Vi nærmer oss nå en ny høysesong for lammekjøtt, og det er ikke gitt at vi klarer å dekke etterspørselen. Det eneste stedet det kan være aktuelt å importere fra, er New Zealand. Men det ville være en fallitterklæring, sier styreleder Odd E. Risan i Norsk Sau og Geit til bt.no.De siste ti årene er det blitt 94.000 færre sauer og lam her i landet. I fjor sluttet 1.150 bønder med sauehold. Sauebøndene mener det ikke er lønnsomt nok å drive med sau, selv om markedet vil ha mer.- Prisene må opp. Bonden bør få minst fem kroner mer per kilo etter vårens landbruksoppgjør, sier leder Ove Holmås i Hordaland Sau og Geit. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv