Sju av ti nordmenn har aldri fått spørsmål av legen sin om de røyker, mens ni av ti svarer at fastlegen ikke tok opp røyking ved siste konsultasjon. Like mange oppgir at legen heller ikke har tatt opp spørsmålet i løpet av det siste året, skriver Dagbladet. Sju av ti nordmenn har aldri fått spørsmål av legen sin om de røyker, mens ni av ti svarer at fastlegen ikke tok opp røyking ved siste konsultasjon. Like mange oppgir at legen heller ikke har tatt opp spørsmålet i løpet av det siste året, skriver Dagbladet. Overlege og professor Serena Tonstad ved avdeling for preventiv kardiologi på Ullevål universitetssykehus er rystet over resultatene.- Jeg liker ikke å refse fastlegene, da de i det store og hele gjør en god jobb. Men dette er helt sjokkerende. Når vi vet at røyking koster 6.700 liv årlig i Norge, og at halvparten av de daglige sigarettrøykerne vil dø før de fyller 70 år, så må røykeslutt være et prioritert tema for fastlegene, sier Tonstad.Mer enn halvparten av røykerne i undersøkelsen svarte at fastlegen deres ikke hadde nevnt at de burde slutte. Bare 8 prosent svarte at legen aktivt har hjulpet dem med en plan for å stumpe røyken.Visepresident Per Meinich i Legeforeningen sier fastlegene må bli bedre på å anbefale røykeslutt. Men pasienten selv må også ta ansvar, mener han. (©NTB)