Mandagens mål: Fra 0-3 til 5-3 og andre snuoperasjoner

I går snudde Tyrkia 0-2 til 3-2 på 14 minutter. Men fotballen har sett større snuoperasjoner enn det. Supportere av Liverpool og Manchester United har gode grunner til å sjekke dette.

Foto: Carlsberg
Kultur

Gruppespillet i fotball-EM har nådd den avgjørende fasen, og i den mest dramatiske kampen hittil i mesterskapet snudde Tyrkia i går kveld 0-2 til 3-2 mot Tsjekkia i løpet av 14 hektiske sluttminutter. Dermed gikk tyrkerne videre til kvartfinalen på bekostning av tsjekkerne.Snuoperasjonen går inn i historien som en av de største i moderne mesterskapshistorie.Men gårsdagens ofre Tsjekkia sto selv for en solid snuoperasjon i forrige EM, da de snudde 0-2 mot Nederland til 3-2 i gruppespillet. Begge land gikk helt til semifinalen, men røk for hhv. Hellas og Portugal.Mange husker nok også Spanias 4-3-seier mot Jugoslavia i 2000-EM. Jugoslavia ledet 3-2 da klokken viste 90 minutter, men to mål på overtid sikret Spania avansement til kvartfinalen - på bekostning av Norge (!).Vi tar turen til Champions League, der engelske lag har markert seg sterkt, særlig de siste årene. Vi kommer selvfølgelig ikke utenom Liverpools mirakel mot Milan i 2005-finalen.I 1999 var det Liverpools erkerivaler Manchester United som tok Champions League-pokalen, etter det målet av Ole Gunnar Solskjær.Men Uniteds snuoperasjon borte mot Juventus i semifinalen var også imponerende. To tidlige mål satte United i en lei knipe etter bare 1-1 hjemme, men anført av en inspirert Roy Keane snudde de røde til sin fordel.United har dominert i engelsk fotball de senere årene, og det er mye takket være deres evne til å snu kamper. Ikke mange snuoperasjoner snur den de presterte borte mot Tottenham sesongen 2001/02. Tottenham ledet 3-0 til pause, men United vant 5-3.

Nyheter
Kultur