Flyr som fugler gjennom luften

De hopper ut fra 900 meters høyde og flyr som fugler gjennom luften med en fart på opptil 250 kilometer i timen.

Denne uka pågår uttakingen til verdens første World Base Race i Innfjorden ved Åndalsnes. Hoppere fra store deler av verden har kommet til alpebyen ved Romsdalsfjorden for å være med på dette nye og spektakulære innenfor basehoppingen.Det handler om å fly raskest 750 meter gjennom luften. Basehopperne tøyer strikken enda et hakk videre, men initiativtaker Pål Fortun mener sikkerheten er godt ivaretatt.- Det skjer etter utslagsmetoden. To og to hopper de ut fra Gridsetskolten. Den som vinner, går videre til neste runde, sier Fortun.Han avviser helt at kombinasjonen basehopping og tidspress kan være svært farlig. I alle fall er det langt farligere å fly tettest mulig langs bakken, mener han.De har kommet fra Tyskland, USA, Australia og flere andre land for å være med. Når konkurransen starter mandag, skal 32 hoppere ha kvalifisert seg for å være med. Til slutt står én vinner igjen.På utsprangstedet er det bygd to like ramper. Stupkanten utenfor går 800 meter rett ned. Å stå tre meter bakenfor og se basehopperne ta de siste stegene ut mot det store intet gir en utenforstående en nesten kvalmende følelse. Det er det absolutte «point of no return».Da kan det kanskje være litt mildere for sinnet å stå nede på riksveien og se dem fly over fjorden. Antakelig blir dette en publikumsmagnet under Fjellfestivalen på Åndalsnes kommende uke, selv om World Base Race egentlig ikke er en del av denne festivalen.Fortun sier at det har kommet mange, og vil komme enda flere hoppere, fra Voss og Kjerag.- Her skal vi lage grunnlaget for en ny generasjon hoppere. I år skal vi bevise at det går an å få det til, sier han.