Dramatiske kutt i alpint

Norges har verdens beste alpinist. Det samme kan ikke sies om økonomien.

Kultur

Alpinsporten vakler, men redder OL-satsingen tross dramatiske kutt. Neste år må budsjettet kuttes med sju millioner kroner.- I fjor hadde vi 25 millioner å drive for. Når vi nå er pålagt av alpinkomiteen og skistyret å kutte sju millioner kroner er det dramatisk. Det er snakk om veldig mye penger, innrømmer sportssjef Jørund Li overfor NTB.Det første som har skjedd er at kvinnetrener Wolfgang Frandl og kollega Christian Mitter har fått beskjed om at de ikke blir lønnet lenger enn ut april måned. TV 2 Sporten melder også at Manuel Gamper og Burkhard Schaffer som er ansvarlige for mennenes og kvinnenes europacuplag, er sagt opp.- Det har ikke vært meningen å si opp noen, og dette er ikke noen panikkartet handling, men mer et resultat av den budsjettprosessen vi har vært gjennom. Å si opp disse trenerne er et av flere tiltak som blir satt i verk, sier sportssjefen.- Vi har rett og slett innsett at vi ikke kan opprettholde den strukturen vi jobber etter nå, sier Li.Må sette tæring etter næringJørund Li sier at det omfattende opplegget alpinsporten har levd med de siste årene blir for dyrt. Det gjelder å sette tæring etter næring.- Det er ingen tvil om at vi må gjøre store forandringene i den strukturen vi har på oppleggene våre, men samtidig skal vi være i stand til å gi Svindal og co. muligheten til å være de beste - og ikke de siste, sier Li.Han sier at opplegget framover er i ferd med å bli klart, men den store utfordringen nå er å gi de beste kvinnelige alpinistene og andre som er på landslag et overgangstilbud, slik at de kan opprettholde treningen og aktiviteten utover våren.- Når det gjelder jentene er det jeg som har det overordnede ansvaret, og jeg skal sørge for at verdenscupalpinistene på kvinnesiden får et skikkelig opplegg på våren i år. Deretter blir jobben å finne løsninger som ligger innenfor de rammer vi har råd til, sier Jørund Li.Har troen- Jeg har troen på at vi kan få inn noen flere penger, for seertallene våre er veldig gode. Medieoppmerksomheten er på topp, noe som tyder på at vi er attraktive, sier sportssjefen.Aksel Lund Svindal sikret alpinsporten gull og bronse i VM i Val d'Isère i februar, og han gikk også til topps i den totale verdenscupen etter en thrilleravslutning i Åre, der ingenting var avgjort før det avsluttende slalåmrennet var i gang.Men Svindal har vært temmelig enslig svale på den internasjonale arenaen i år. Kjetil Jansrud har markert seg med noen topplasseringer og en tredjeplass i storslalåm, men ellers har det vært tynt.Denne uken er det NM på Oppdal, og lederne i norsk alpin skisport håper det skal være mulig å finne en vei ut av det økonomiske uføret alpinistene er oppe i. (©NTB)

Nyheter
Kultur