Thorkildsen tar oppgjør med dopingkritikerne

Andreas Thorkildsen tar et kraftig oppgjør med dem som kritiserer regelverket til Verdens antidopingbyrå (WADA).

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Kultur

Den dobbelte norske OL-vinneren i spyd fra 2004 og 2008 mener regelverket som pålegger profesjonelle utøvere til enhver tid å oppgi hvor de befinner seg, er nødvendig.Han sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at han gir sin fulle støtte til WADA, for et strengt regelverk er nødvendig for å sikre rettferdige konkurranser.Flere av idrettsverdenens største stjerner har gått knallhardt ut mot WADA-reglene. Blant dem som har kommet med den skarpeste kritikken er tennisstjernen Rafael Nadal, den tyske landslagskapteinen i fotball, Michael Ballack, og tennistoppen Serena Williams. De får ingen støtte fra Thorkildsen.Likevel sier Thorkildsen at han ikke tror alle utøvere er motstandere av WADA-reglene som pålegger utøverne å sette av en time hver dag hvor de kan treffes 365 dager i året.- Det er trist at det er blitt slik; at alle må underlegges disse reglene for at dopingjegerne skal ta noen få juksere, sier 27-åringen. Han oppholder seg for tiden på treningsleir i Doha i Qatar.Ren sport- Men det er prisen vi må betale dersom vi vil ha en ren sport. Da må vi være villige til å ofre noe, og jeg synes ikke de reglene vi er pålagt å følge er noe stort offer i forhold til hva man må gi i mange andre jobber, mener Thorkildsen.Han er ikke i tvil om at utøvere som Ballack og Nadal bør vende seg til det regelverket WADA har vedtatt. Jo før, jo bedre, mener det norske spydesset.- For meg er dette ikke noe problem, for jeg har fulgt dette systemet i mange år allerede. Jeg har levd med dette systemet siden jeg hadde mitt internasjonale gjennombrudd, og jeg har oppgitt at jeg kan treffes hver dag mellom sju og åtte. Da befinner jeg meg som regel i senga.- Det er treneren min som gir WADA beskjed om hvor jeg befinner meg til en hver tid. Han gir denne beskjeden online, så dette er ikke noe jeg bryr meg om, men så har jeg da også et veldig godt apparat rundt meg, sier Thorkildsen.Han sier at han ikke helt forstår den kritikken som går på at disse reglene bryter inn i privatlivets fred, for han mener regelverket er nødvendig for å hindre dopingmisbruk.Ingen stor sak- For meg er i alle fall ikke WADA-reglene noen stor sak, og det bør det ikke være for andre heller. På grunn av trening og konkurranser vet de aller fleste hvor de er til enhver tid. Jeg vet i alle fall hvor jeg befinner meg minst tre måneder på forskudd, sier den norske spydkasteren.Han sier også det er en interessant sak 11 belgiske utøvere har reist ved å gå rettens vei for å få belyst lovligheten av regelverket, men han understreker at det ikke helt er som en vanlig jobb å være idrettsutøver.- Jeg mener at de som doper seg er med på å ta livsgrunnlaget fra folk. Dersom jeg blir slått av en doper, tar han premiepengene fra meg på uærlig vis. Det er også klart at noen vil forsøke å jukse så lenge det er mulig, mener Thorkildsen.- Heldigvis er ikke doping noe stort problem i spyd, for i spydkastingen betyr teknikken det meste. 80-90 prosent av spydkastingen er avhengig av god teknikk, sier Thorkildsen som mener at spydkasterne ikke har noe å tjene på å dope seg. (©NTB)

Nyheter
Kultur