Italiensk vinferie på 1. klasse

En orgie for sansene. Har du en lang weekend til disposisjon og vil fylle den med noe spesielt? Forelsk deg i Toscana.

Kultur

- O sole mio. Sta'nfronte a te!Leonardo fra Vinci synger av full hals. Den middelaldrende italieneren har nettopp gjort seg ferdig med en fem timer lang lunsj, der vinen og champagnen fra borgen Castello Banfi i hjertet av Toscana uten tvil har stått i sentrum. Kunstneren Leonardo da Vincis syngende navnebror og lunsjkompisene hans har reist et par timer med bil sørover fra Firenze, bare for å sikre seg edle dråper fra borgens velfylte vinkjeller. Det synes de å ha greid fint. Den glade stemningen i lunsjrestauranten levner liten tvil om det. De lokale italienerne er ikke alene om å sette pris på vinene fra Castello Banfi, Mariani-familiens imponerende vingård på nesten 30.000 mål. Mange av gjestene kommer langveisfra, spesielt fra USA, for å tilbringe noen døgn fylt med vinsmaking, gourmetmat, avslapping og nye opplevelser. Flere benytter Castello Banfi som base mens de utforsker mye av det andre Toscana har å by på. Hit kommer nygifte, par som vil dyrke romantikken eller andre som vet å sette pris på det lille ekstra, slik som Leonardo fra Vinci og vennene hans. Selv reiste Kapital Reise hit ned etter invitasjon fra vinimportøren Engelstad. Foreløpig er det ikke mange nordmenn eller andre skandinavere som har oppdaget denne perlen. De fleste foretrekker de mer kjente områdene i Toscana lenger nord, som Chianti. Risikoen for å treffe på naboen er derfor ikke overhengende. Castello Banfi har mye mer å by på enn nydelig vin og mat. Hva med å utforske nærområdene i en Ferrari? Eller inspisere eiendommen fra helikopter? Betjeningen på den flere hundre år gamle borgen ordner det meste, enten det er vinsmaking, kokkekurs, soppturer eller spa-behandling på rommet. Og hva med å sveve over de toscanske landskapene og inspisere druerankene og blomstene fra en luftballong, som står klar for avgang rett utenfor soveromet ditt? Vel tilbake serverer de kald rosévin, husets egen Rosa Regale, eller stedets lokale "champagne"-versjon, Banfi Brut, som aperitiff til kveldens store kulinar-iske høydepunkt. Siden de aller fleste som kommer hit gjerne vil nyte borgens egen vin, låner stedet også ut terrengsykler, som du ganske så sikkert vil ha glede av dagen derpå. Mulighetene er mange, enten du vil sykle en rolig tur til nærmeste landsby eller ønsker en skikkelig treningstur. Castello Banfis enorme vinområde består både av utfordrende bakker og lange, strake veier. Stedets egen informasjonssjef, Lorella Carresi, forteller at hun klarte å sykle seg bort etter en sykkeltur på flere timer. Da befant hun seg fortsatt i området tilhørende borgen. - Det er mulig å sykle i én retning i tre timer og fortsatt holde seg innenfor Banfis landområder, forteller hun. Spesielt turen opp til borgen er tøff, med en heftig stigning. Men hva gjør vel det når det på toppen venter et glass kald Banfi-vin. Eller kanskje en forfriskende dukkert i svømmebassenget - som for øvrig kan skilte med en panoramautsikt mot grønne sletter og fjell så langt øyet kan se. Roen og opplevelsen av å komme til et spesielt sted der man blir tatt godt vare på vedvarer under hele oppholdet. Leonardos forsøk på å synge opera er det eneste som bryter stillheten på den toscanske landsbygda, 130 kilometer sør for Firenze. Stemningen er typisk avslappet italiensk, til tross for de for oss lite hverdagslige omgivelsene. For her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Kranen på dusjen ved svømmebassenget er laget av gull. Hotellrommene og suitene er dekorert av Italias mest anerkjente designer, Frederico Matteucci. De håndhuggede steinhellene på uteområdet feies og vaskes daglig. Stikkordet er uformell luksus. De 14 rommene ble ferdig oppusset for to år siden, og ligger i ombygde arbeiderboliger fra 1700- og 1800-tallet. Vi ble innlosjert i den delen hvor det tidligere lå en liten kolonialbutikk. I dag huser butikken tre rom og resepsjonen. På andre siden av gaten er rommene bygget på restene av en gammel mølle.Ingen rom er like, selv om de alle er preget av den særegne toscanske stilen med varme jordtoner, som den karakteristiske røde fargen malt i vertikale striper rett på veggen. Lys og varme preger de sjenerøst utsmykkede rommene, med en solid vinbar og engelskinspirerte, mørke møbler. Stilen er landlig, men har komfort som et femstjerners hotell. Men man drar ikke helt til Toscana for å tilbringe all tid innendørs. Det er derfor veldig kjekt å konsultere en egen værstasjon inne på rommet som viser hvordan været vil bli om åtte timer.Badet er midtpunktet i alle rom. Selv de minste rommene har bad på størrelse med to-roms leiligheter i Oslo. Spesielt fremtredende er den gigantiske dusjen med et formidabelt dusjhode og de keramiske, håndlagede flisene på dusjveggen med gule blomster plassert på en kornblå bakgrunn.Ved vasken ligger hudpleieprodukter som er laget på drueekstrakter av Sangiovese-druen, den de bruker i de fantastiske Brunello-vinene. Hårproduktene, kroppskremen og dusjsåpen er også produsert i Banfis eget laboratorium.Det er ikke rart man føler seg som en prinsesse i en slik setting. Så har da også kongen og dronningen av Belgia faktisk sovet i akkurat den samme himmelsengen som Kapitals utsendte. I høysesongen må du ut med over 420 euro for det minste dobbeltrommet, mens borgens største og mest velutrustede suite, som inkluderer et ekstra soverom, koster nær 900 euro. Mange velger kun å besøke Castello Banfi på dagtid. Et alternativ til å overnatte i Il Borgo er å sjekke inn i den lille, trivelige landsbyen Montalcino, som ligger 20 minutter unna med bil.Her anbefales hotellene Dei Capitani og Vecchia Oliviera, med priser på rundt 1.000 norske kroner pr. natt. Borgen, som i dag huser to restauranter og et glassmuseum med verdens største private samling av oldtidsglass, samt leserom, har historiske røtter helt tilbake til middelalderen. Den fungerte som et av de første forsvarsverkene til datidens Siena-republikk. I år 1260 ble den gitt i belønning til Placido Placidi, helten i "Slaget om Montaperti". Dagens eiere, Mariani-familien, kjøpte Castello Banfi i 1984. Da hadde familien allerede skaffet seg de tilhørende areal-ene, hvorav over 9.700 mål blir brukt til vindyrking.Castello Banfi har kun produsert vin i litt over 20 år, en særdeles kort vinhistorie sammenlignet med andre produsenter. Likevel produserer vinrankene i Banfi-området noen av de beste vinene området har å by på. Castello Banfi er i tillegg den største produsenten av Brunello-vin i Italia, som kun kan lages innen kommunen Montalcino. Brunello er det gamle navnet på de lokale klonene av sangiovese grosso.I dag sysselsetter Mariani-familien hele 350 mennesker som jobber i borgen eller med vinproduksjonen. Hvert år kjøres ti millioner flasker vin ut fra fabrikklokal-ene beliggende noen hundre meter nedenfor borgen. Ofte forbindes stor produksjon med lavkvalitetsvin, og omvendt. Etter noen deilige døgn her vil vi ikke si oss enige i den myten.Her plukkes og sorteres druene tre-fire ganger før de blir bearbeidet i høyteknologiske, patenterte tanker. Videre flyter vinen i tempererte rør til lagring i eiketønner. Brunello-vinene lagres i minst to år for å kvalifiseres til å bli nettopp Brunello-vin. Tønnene skiftes etter omhyggelig fastlagte skjemaer. Fersk rødvin plasseres i nye tønner for at det høye tannininnholdet i eiken skal gi mer smak til vinen. Mot slutten av lagringen skal ikke vinen tilsettes like mye smak. Vinen flyttes derfor over i flere år gamle eiketønner.Det er ikke bare vin som lagres og nytes på dette stedet. Banfi lager også balsamico og en fremragende kaldpresset olivenolje. Balsamicoen lagres på eiketønner i hele 12 år og koster - tro det eller ei - mer enn stedets mestselgende Brunello-vin. Men den oljefargede, tungflytende væsken smaker bedre enn noen annen balsamico vi har fått servert hjemme. Det var derfor lett å plukke med seg noen av disse hjem i kofferten.Og det er ikke bare vinen og oljene som smaker himmelsk her. På restauranten La Taverna Banfi er det vanskelig å fokusere på den kommende bikinisesongen. Ikke nok med at maten er av ypperste klasse. De færreste spiser mindre enn tre retter her, også til lunsj. Det er derfor en kjærkommen ting at omgivelsene innbyr til sykkelturer. Frister ikke det, kan du ta en tur på trimrommet. Bare vær oppmerksom på at det ikke finnes noen tredemølle her - det bråker for mye. Dette er stedet for fred, ro og velvære.Et utvalg av Banfis delikate dråperCol di Sasso100 kr (150 cl til 213 kr)100 kr (150 cl til 213 kr)70% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese70% Cabernet Sauvignon, 30% SangioveseVinene har en god og fyldig struktur, med høyt innslag av den klassiske Bordeaux-druen. Her anbefales den til spekede skinker, som parmaskinke, lette retter av kylling, kalkun og svin. Men også til fersk Pecorino-ost. 325 kr (150 cl til 670 kr)Vinene har en god og fyldig struktur, med høyt innslag av den klassiske Bordeaux-druen. Her anbefales den til spekede skinker, som parmaskinke, lette retter av kylling, kalkun og svin. Men også til fersk Pecorino-ost. 325 kr (150 cl til 670 kr)100% Brunello100% BrunelloDenne er de stolt av. Duften er innbydende fruktig med kompleks bouquet. Fyldig og krydret smak, bløte tanniner og lang ettersmak. Praktiske tips om du ikke snakker vin flytende: Perfekt til parmaskinke, pateer, retter av oksekjøtt, kalv og and. Også god til fersk Pecorino-ost. 185 krDenne er de stolt av. Duften er innbydende fruktig med kompleks bouquet. Fyldig og krydret smak, bløte tanniner og lang ettersmak. Praktiske tips om du ikke snakker vin flytende: Perfekt til parmaskinke, pateer, retter av oksekjøtt, kalv og and. Også god til fersk Pecorino-ost. 185 kr100% Sangiovese100% SangioveseDenne vinen er balansert og harmonisk med bløte tanniner. Anbefales til retter av oksekjøtt, lam, skinke og pasta. Også til parmaskinke og pateer, samt - igjen - fersk Pecorino-ost. 119 krDenne vinen er balansert og harmonisk med bløte tanniner. Anbefales til retter av oksekjøtt, lam, skinke og pasta. Også til parmaskinke og pateer, samt - igjen - fersk Pecorino-ost. 119 kr60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon, 20% MerlotSelv beskjeden innblanding av andre druer kan gi sangiovese-baserte viner en helt annen karakter. Denne er fruktig og rund med bløt, lang ettersmak. Prøv den til lam, parmaskinke, kylling, and og pasta. 179 krSelv beskjeden innblanding av andre druer kan gi sangiovese-baserte viner en helt annen karakter. Denne er fruktig og rund med bløt, lang ettersmak. Prøv den til lam, parmaskinke, kylling, and og pasta. 179 kr50% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 10% Pinot Blanc50% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 10% Pinot BlancHer foregår gjæringen i flasken i henhold til den klassiske champagnemetoden. Remuage (forsiktig, jevnlig flytting av flaskene for å samle bunnfall i halsen) foregår for hånd, og bunnfall fjernes ved dégorgement à la glace (man fryser litt av halsen og tar bort det fryste). Intens og velduftende bouquet med rik smak og tørr finish. Flott til hummer, skalldyr og annen sjømat. God som aperitiff! Her foregår gjæringen i flasken i henhold til den klassiske champagnemetoden. Remuage (forsiktig, jevnlig flytting av flaskene for å samle bunnfall i halsen) foregår for hånd, og bunnfall fjernes ved dégorgement à la glace (man fryser litt av halsen og tar bort det fryste). Intens og velduftende bouquet med rik smak og tørr finish. Flott til hummer, skalldyr og annen sjømat. God som aperitiff!

Brunello di Montalcino DOCG 2003
Rosso di Montalcino DOC 2007
Centine
Banfi Brut Metode Tradizionale Classico 2007
Oppgitte priser er ved kjøp på Vinmonopolet.

Nyheter
Kultur