Nå kan dette bli påbudt på sjøen

Redningsselskapet mener at det ikke er nok å ha redningsvest liggende i båten. Nå foreslår de å påby alle i åpen båt å ta på seg vesten.

Foto: Scanpix
Kultur

Redningsselskapet mener at det ikke er nok å ha redningsvest liggende i båten. Nå foreslår de å påby alle i åpen båt å ta på seg vesten.I 1998 ble det lovpålagt å ha flyteutstyr tilgjengelig til samtlige personer om bord. Det eksisterer imidlertid ikke noe påbud om at de som ferdes som på sjøen, skal ha redningsutstyret på seg.- Nå er tiden moden for å gå et skritt videre, sier kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet til Bergens Tidende.Voksne menn som faller over bord fra åpne båter, er overrepresentert på drukningsstatistikken. Siden 1992 hører ni av ti personer som drukner fra båt, hjemme i denne kategorien.- Et påbud om bruk av redningsvest vil uten tvil redusere slike drukningsulykker betydelig, sier Johnsen.Redningsselskapet håper Næringsdepartementet tar gjør en grundig vurdering av forslaget.- Utviklingen på sjøen tilsier at noe må gjøres. Det er blitt flere som ferdes der, flere båter, og farten er blitt større. Dermed øker risikoen for at noe skal skje, sier den erfarne båtmannen.Ingvar Johnsen advarer mot kombinasjonen båt og alkohol.- Selv om promillegrensen er 0,8, bør den som kjører båten, være klinkende edru. Dessverre er det altfor mange som bruker båten til og fra fester og fuktige nabobesøk i skjærgården, sier han.Forsikringsselskapene har også erfaring med at det ofte er alkohol med i bildet i forbindelse med båtulykker. I fjor omkom 25 personer i båtulykker her i landet.