Slik unngår du de vanligste ferieplagene

Ved å følge noen enkle forhåndsregler, sikrer du den gode ferieopplevelsen.

Foto: Vitus apotek
Kultur

Hvert år blir ferierende nordmenn rammet av diaré og magekramper i utlandet. Vi blir solbrente den første dagen på stranda og pådrar oss gnagsår i fjellet. Det er irriterende å spolere ferien, men ved å følge noen enkle forhåndsregler og ta med et lite reiseapotek på tur sikrer du den gode ferieopplevelsen.- Vi merker ekstra pågang på våre apotek i sommerukene. Mange kommer innom for å spørre om råd mot de vanligste ferieplagene, og vi oppfordrer folk til å ta med seg et minimum av legemidler og egenpleieprodukter i bagasjen, sier fagdirektør Hanne Andresen i Vitusapotek, ifølge en melding.Ifølge Andresen er nordmenn, som skal feriere i utlandet, mest bekymret for å bli rammet av reisediaré.- Ved reiser til utlandet er vi mer utsatt for diaré enn ellers. Dette skyldes at vi kommer i kontakt med andre bakterier enn vi er vant til hjemme. Barn, eldre og personer med dårlig immunforsvar er mest utsatt for å få reisediaré, sier Andresen.Hun oppfordrer folk til å forebygge reisediaré ved å ikke utsetter seg unødig for fremmede bakterier, som ofte spres gjennom mat, vann og dårlig håndhygiene.Vitusapotek har flere tips for å unngå reisediaré:• Drikk aldri vann fra kranen, men kjøp flaskevann. Eventuelt kan du koke vannet i 3-5 minutter.• Vask deg godt på hendene før du spiser.• Vask deg godt på hendene etter toalettbesøk, og vær nøye med generell hygiene.• Ha med deg desinfiserende håndvask/servietter til bruk når du ikke får vasket deg.• Ikke spis salat eller ukokte grønnsaker dersom du ikke vet at disse er skyllet godt med rent vann.• Ikke spis isbiter.• Unngå iskrem og andre melkeprodukter.• Unngå skalldyr.• Kjøttet skal være godt stekt.• Vær forsiktig med eggretter og ukokte egg.• Melkesyrebakterier virker balanserende på magen, og kan redusere risikoen for reisediaré. Idoform, som kapsler og tyggetabletter, kan eksempelvis tas to-tre dager før avreise og under hele oppholdet.Schengen-attest i kofferten- I byer i Europa og USA er det sjelden vanskelig å finne et apotek, men misforståelser og språkproblemer kan oppstå. Derfor er det lurt å ta med seg det mest nødvendige, som mageregulerende midler, smertestillende medisiner, legemidler mot solbrenthet og gnagsårplaster, sier Andresen.En reise trenger planlegging, også når det gjelder medisiner, og for de som bruker faste medisiner er det et par ting å huske på før en utenlandstur. Går turen til et land som deltar i Schengen-samarbeidet, så bør man for enkelte medisiner ta med en Schengen-attest.- Bruker du narkotikaklassifiserte medisiner som visse sovemidler, beroligende og sterke smertestillene må du ta med deg en Schengen-attest på utenlandsreisen, råder Andresen.Attesten får du skrevet ut på apoteket, og den er gyldig i 30 dager.- Vi kan skrive ut Schengen-attest på våre apotek så sant man har med seg pass som dokumentasjon. Ber du om attest fra et annet apotek enn det som utleverte den aktuelle medisinen, må du i tillegg ha med deg medisinpakningen med apoteketiketten på eller resept/reseptkopi som dokumentasjon, avslutter Andresen.