Nokia N97 tar innersvingen på iPhone

Nokia N97 skal utfordre iPhone 3G - og gjør det veldig langt på vei. På noen områder tar den sågar innersvingen på iPhone.

Nokia N97 har nå utfordret iPhone en tid og HegnarOnline vet om Apple-frelste som faktisk har byttet fra nettopp iPhone til Nokia N97 - og er såre fornøyd med valget.Og konseptet er tilnærmet det samme for de to telefonene, med berøringsskjerm, nedlastbar programvare og musikk i lange baner. Brukervennligheten er heller ikke veldig forskjellig.Klikk på bildene for store utgaver Veldig god kopi Nokia N97 er en veldig god kopi av iPhone, uten at det føles plagsomt. Med tastaturet mener vi at Nokia N97 faktisk også har det lille ekstra som gjør det verdt å velge Nokia foran iPhone. I hvert fall for en del brukere, men det er også et par andre ting som vipper i favør av N97.Nokia N97 er kanskje ikke like cool som iPhone, men for en vanlig mobiltelefonbruker, med behov for litt mer enn å ringe, er N97 en meget verdig konkurrent. Ikke minst i business-segmentet. Du kan synkronisere mot Outlook, det er støtte for Exchange og det er en fin kalenderfunksjon. Redigere office-dokumenter går også fint.Berøringsskjermen er veldig bra, selv om det her er noen hakk opp til iPhone både i manøvrering og følsomhet. Internett og epost fungerer som en drøm, og tilkobling til trådløse nett går lekende lett. Her er det programvare som overvåker og kobler telefonen til tilgjengelig nett.Vi har brukt N97 i en uke og overraskes stadig over hvor enkelt og intuitivt alt fungerer. På mange måter veldig likt iPhone. Vi kan heller ikke underslå følelsen av at iPhone faktisk virker litt gammeldags og se på, sammenlignet med N97. Og det selv om N97 på mange måter er en kopi. En veldig god kopi.Vi kunne skrevet mye om Ovi Store, men nøyer oss med å slå fast at det fungerer utmerket og at vi ikke hadde noen problemer med å laste ned og ta i bruk det vi fant interessant. Utvalget er ikke like omfattende som for iPhone, men det har mange av de samme coole programmene. Kompass, nattbordsklokke, værmelding, speedometer som fungere sammen med GPS, valutakalkulator, Bloomberg, Reuters, spill og mye annet. Noe er gratis og noe koster noen kroner. Dette er noe som har vært Apples og iPhones fortrinn til nå, men ikke nå lengre.Litt mer enn en kopiN97 tar også konseptet med berøringsskjerm, nedlastbare programvare og musikk et lite stykke videre. Vi har nevnt tastaturet, som fungerer veldig bra. Det er faktisk mulig å skrive lengre sms'er og eposter - raskt og greit. Ja, vi tror til og med det vil fungere greit å skrive artikler på denne telefonen. Det siste vil være en stor utfordring på en iPhone.Nå er riktignok plasseringen av æ, ø og å på tastaturet litt krøkkete, helt inntil funksjonstasten. Det er ikke optimalt, men det fungerer.Vi må også nevne at telefonen selvfølgelig har video og videospiller, og kameraet er et 5 megapixel. Og som tidligere er det kamera foran og bak, slik at man slipper å snu telefonen ved videosamtaler.Hopper vi til musikk er veldig mye likt det du finner på iPhone og iPod. Musikken kan du laste ned fra Ovi Store eller kopiere fra PCen hjemme. Og her er det snakk om helt vanlige musikkfiler, ikke låter låst til iTunes og Apples egen løsning. Det i seg selv gjør det faktisk mye mer attraktivt med en N97 enn iPhone og/eller iPod.Med 32 GB lagringsplass på telefonen blir det også plass til musikk i massevis. Den plassen kan til og med utvides med et minnekort på 16 GB, og 32 GB minnekort kommer nå!FM-senderN97 har dessuten innebygget FM-sender, slik at du på en enkel måte kan få musikken inn på underholdningsanlegget i bilen. Slå på anlegget, velg en ledig radiofrekvens, aktiviser FM-senderen på telefonen, velg samme frekvens og start spilleren. Vips så flommer musikken fra telefonen ut gjennom høyttalerene i bilen. Det er såre enkelt, og når det først er stilt inn, og Nokia er lagret på på en ledig kanal, er det neste gang bare å velge kanal og et tastetrykk på telefonen.Tidligere brukte vi iPod sammen med en docking med FM-sender i bilen. Nå har vi kuttet ut både dockingen og CD-spilleren, og bruker nå bare spilleren på Nokia N97.Konklusjon Vi ser ingen betenkeligheter med å velge Nokia N97 foran de aller fleste tilsvarende mobiltelefoner på markedet nå, inkludert iPhone.N97 er litt smalere og litt tykkere enn iPhone. Noen synes N97 er litt stor (ikke vi), men er du blant dem kan vi nevne at den nå også kommer i en miniutgave .Prisen for de to konkurrentene, Nokia N97 og iPhone, uten noen form for subsidiering eller binding, ligger rundt 5.500 kroner.Mer om Nokia N97 Mer iPhone 3G