Nå er han udiskutabel verdensener

- Han er nå udiskutabelt nummer én. Det er en utrolig prestasjon.

Publisert 16. des. 2009 kl. 07.15
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 22.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
Det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen - Foto: Scanpix
Magnus Carlsen (19) er verdens beste sjakkspiller, ifølge den som oppdateres fortløpende.Carlsen sikret seg førsteplassen på verdenslisten da han avsluttet sjakkturneringen i London tirsdag. Seier i turneringen ble det også.- Han er nå udiskutabelt nummer én. Det er en utrolig prestasjon, sier generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund til NTB.19-åringen klarte ikke målsettingen sin om å vinne det siste partiet mot briten Nigel Short. Det endte med remis, altså uavgjort,m men det betyr likevel at Carlsen går forbi bulgarske Veselin Topalov (34) på listen over verdens beste sjakkspillere, med 2.809,6. Topalov har 2.805,1.Den internasjonale er ikke oppdatert ennå for desember, men når den snart blir det, vil Carlsen toppe også den. Allerede mandag var det klart at Carlsen ville toppe den offisielle rankinglisten etter nyttår. Det gjensto da ett parti i turneringen London Chess Classic.Hvis Carlsen tapte partiet, ville han og Topalov dele førsteplassen med lik poengsum på listen etter nyttår. Med uavgjort eller seier ville nordmannen gå forbi i poeng.- Dette har vært viktig for ham. En milepæl, sier Danielsen. Den norske 19-åringen er den yngste som noensinne har ligget øverst på listen. Han er dessuten første vestlige sjakkspiller på toppen siden Bobby Fischer hadde plassen i 1975.Angrepsteknikk og åpningsrepertoar er de to områdene som Carlsen skal jobbe med framover.- Den kreative og aggressive stilen hans er populær i sjakkverdenen, sier han.Den neste store utfordringen for Magnus Carlsen blir VM-kvalifiseringen i 2011. Han blir trolig en av åtte spillere som skal kjempe om å utfordre sittende verdensmester Viswanathan Anand fra India.Også en annen nordmann storspilte under londonturneringen. Jon Ludvig Hammer (19) vant den åpne klassen i turneringen med åtte av ni poeng. (©NTB)