Eliteserien 2010: Her er årets bunn-skrap

Lørdag 13. mars braker det løs igjen i Eliteserien. Hvem havner på nederste halvdel i år, hvem kommer til å slite mest og hvem rykker ned? HegnarOnline gir deg bunnslammet 2010.

Martin Andresen, hovedtrener for Vålerenga, Daniel Nannskog, spiss i Stabæk, Clarence Goodson forsvarsspiller i Start og Kjetil Rekdal, trener i Aalesund. Foto: Scanpix

Førstkommende lørdag, den 13. mars, ruller nok en gang Eliteseriefotballen her hjemme, og det er Brann og Haugesund som får gleden av å åpne det hele denne gang, i Bergen.Sjekk hele terminlisten her. Mediene tipper tabellen for harde livet i disse dager, og vi i HegnarOnline kan saktens ikke være noe dårligere.Mange ristet på hodet og lo av tipset vårt i fjor (les tipset her og her), og på e-post tikket det inn setninger som "hva vet dere finansjournalister om sport og fotball da?". Da sesongen var slutt var det imidlertid vi som lo best.HegnarOnline hamlet opp med en rekke profilerte sportsredaksjoner, deriblant en Oslo-gigant med kontor i Akersgaten. Kan vi gjenta bedriften?Her er lagene vi tror havner på nederste halvdel i sesongen 2010.9. -plass: TromsøHvordan kommer et hardtarbeidende lag fra Troms til å reagere på at de to av de mest solide spillerne deres er vekk? Det blir spørsmålet for Gutan fra Tromsø i år, tror vi i HegnarOnline.Forsvarsbautaen Tore Reginiussen kjemper ikke for laget fra nord lenger, men for gull i Tyskland med Schalke 04. Gull blir det kanskje også på lagets hurtigtog og spiss i fjor, Morten Moldskred, men han har byttet ut Tromsø-drakten med mokasiner, bart og hvite tennissokker, og kjemper nå for trønder-bataljonen Rbk.Han kan muligens erstattes til en viss grad av Vegard Braaten som har kommet fra Alta og som stod bak 18 mål i Adeccoligaen i fjor, men slår ikke han til blir nok en gang mye av ansvaret kastet over på veteranen Sigurd Rushfeldts skuldre. Mannen som har snart har lagt opp like mange ganger som han har mål i vår øverste serie, jakter Harald Marin Brattbakks scoringsrekord i Norge, og stiller med nypussede sko og ren drakt i år igjen. Greier han å holde seg skadefri?Bak er det ikke mange baller som slipper inn forbi fargeklatten Sead Ramovic, og på midten vet Helge Haugen og Tommy Knarvik et og annet om hvordan man bretter opp ermer. Heller ikke landslagets Tom Høgli er borte, og alle vet hva Miika Koppinen står for.Vi tror Gutan greier seg relativt greit i eliteserien 2010, men heller ikke så veldig mye mer enn det. Savnet etter nevnte Reginiussen og Moldskred kommer til å merkes.10. -plass: StrømsgodsetFinanskrisen har tvunget mange klubber til å gå for billige løsninger, det vil si satse på unge spillere fremfor å hente utviklet "ferdigvare". Strømsgodset er et av de beste eksemplene på dette i Tippeligaen, etter at en av de eldste troppene plutselig har blitt en av de yngste.Borte er veteraner som Vidar Riseth og Fredrik Winsnes. Inn har talenter som Lars Stubhaug (keeper, fra Everton) og Jo Inge Berget (fra Lyn) kommet. Sistnevnte blir en del av en meget ung og spennende angrepsrekke sammen med fjorårets komet Marcus Pedersen og Mohamed Keita.Glem heller ikke Jim Johansen. 22-åringen scoret hele 63 mål for Harstad i fjor, riktignok i 3. divisjon, men kan være en mann å se opp for. Flere Tippeliga-klubber var ute etter Johansen, men han valgte altså Marienlyst.All den lovende ungdommen blir et friskt pust for Strømsgodset i årets sesong, men samtidig vil prestasjonene svinge. Resultatene i sesongoppkjøringen peker også i den retningen. Skader har også forstyrret klubben, først og fremst på angriperen Steffen Nystrøm, som er ute til juli.Noe av det mest spennende blir å se hvem som overtar rollen som midtbanesjef etter Fredrik Winsnes, som har vært en støttespiller de to siste sesongene. Med Komlan Amewou og den tidligere Nederland-proffen André Hanssen mangler det i hvert fall ikke på interessante navn. Fredrik Nordkvelle kommer helt sikkert også til å bidra.Med Glenn Andersen og Alexander Aas finnes det fremdeles mye Tippeliga-rutine i forsvar, men ellers virker altså stallen ung - noe som kan virke negativt hvis resultatene går imot fra starten av. En erfaren forsterkning eller to hadde vært kjærkomment for trener Ronny Deila, men økonomien setter altså sine begrensninger.Likevel tror vi Strømsgodset blir en liten, positiv overraskelse i år. Vi tipper 10. plass til slutt.11. -plass: HønefossHønefoss er omsider klar for spill i eliteserien, etter årevis med nesten-innsats i Adeccoligaen. Laget har også vært meget aktive på overgangsmarkedet, og vi tror de slår til, trass i slett innsats i treningskampene i vinter.Laget har blant annet hentet Erik Hagen fra Vålerengen, meget solide Kristian Ørn Sigurdsson fra Brann, tidligere Molde-helt Madiou Konate fra tyrkisk fotball, supertalentet Davy Claude Angan samt habil midtbanespiller Paul Obiefule fra Lyn og veteran Rune Bolseth fra Sogndal.Spesielt nevnte Angan tror vi kan bli en superhit i klubben, dersom han får nok støtte og servering og han fortsetter litt av det han viste i Lyn. Vi syns Angan til tider briljerte stort for den degraderte Oslo-klubben i fjor, og tror 2010 kan bli enda bedre for spissen med et mer solid lag rundt seg.Men med mange nye spillere kommer også følgende utfordring: Hvordan få ferske individualister til å spille sammen? Her ligger det store spørsmålstegnet for Hønefoss, og dette er samtidig faktoren som kan komme til å skape trøbbel. Vi tror likevel sesongen 2010 blir oppløftende for laget, og forventer ikke at nedrykksspøkelset kommer på besøk denne gang.12. -plass: AalesundMed cuptriumfen ble forrige sesong et slags gjennombrudd for Aalesund. Men i seriespillet varte det og rakk før plassen ble sikret i nest siste runde.I fjor var det bare nedrykkslagene som scoret færre mål enn Aalesund. Og vi er redde for at skoen vil trykke der også i år: En klinisk avslutter i angrep mangler fortsatt. Vi fikk se det i superfinalen mot Rosenborg søndag, og før det også i treningskamp mot Viking. Laget svir for mange opplagte sjanser.Men sjanser skal også skapes, og slik sett tror vi nykommer Magnus Sylling Olsen vil bidra positivt for tangotrøyene. Han trives best på kanten, men trener Kjetil Rekdal vil nok la ham få prøve seg også som midtspiss sammen med fyrtårnet Tor Hogne Aarøy i enkelte kamper.Sistnevnte danner en god sentrallinje sammen med Johan Arneng på midten, Daniel Arnefjord i forsvaret og Anders Lindegaard i målet. Aarøy blir den sentrale brikken offensivt også denne sesongen. Faren er igjen at pumpingen opp mot 2,03-mannen kan gjøre angrepsspillet statisk.Et stort pluss for Aalesund er naturligvis den trofaste fansen, som fyller tribunen i hver eneste hjemmekamp. Laget har unngått skader sesongoppkjøringen, og stammen er den samme som i fjor. Det lover godt for samhandlingen. Samtidig begynner lagets mange unge spillere nå å få nødvendig Tippeliga-rutine.Rekdal har jaktet en midtstopper i hele vinter, og endte opp med å hente tilbake backen Enar Jääger. Det gir for så vidt grei dekning i forsvar, selv om vi er spente på hvordan lagdelen vil klare seg med en evt. langvarig skade på Arnefjord. Vi ser heller ingen åpenbar "spielführer" om Arneng ikke spiller.Økonomien kan åpne for forsterkninger i løpet av sesongen, men erfaring har vist at det ikke er bare, bare å lokke toppspillere til Nordvestlandet. Konklusjonen blir at sunnmøringene vil slite nærmere bunnen enn midten av tabellen også i år.13. -plass: StartStart ble på mange måter den positive overraskelsen i 2009, og spilte til tider glimrende fotball, trass i at mediene, inkludert oss, dømte dem nord og ned. Denne gang tipper vi ikke nedrykk for de gule, men vi tror likevel at 2010 blir en skuffelse og et klassisk tilfelle av "den vanskelige andresesongen" for Kristiansands stolte menn.De som jobber med overganger og den slags for Start har stort sett sittet på kontoret og drukket kaffe denne vinteren. Ingen har kommet inn som er verdt å nevne, og dørene merket med "exit" på Sør Arena kan nok saktens også trenge litt smøring før sesongen begynner.Det betyr at laget må stole på det de har, og vi i HegnarOnline tror dette blir litt vanskeligere enn det var i fjor. Laget vant da også bare tre av sine siste 12 kamper i fjor, da motstanderne hadde funnet ut hvordan Bolanos og unggutten Stokkelien skulle stoppes.Skal laget spille i eliteserien også i 2011 må det fungere offensivt, for bakover er det ofte åpen løsning hos de gule. I sesongen 2009 var det bare lagene som rykket direkte ned som slapp inn flere mål enn Start. Det betyr at nevnte Stokkelien, ringrevene Årst (kan han fremdeles gå?!) og Bernt Hulsker samt teknikeren Bolanos må ordne biffen. Det tror vi de gjør til tider, men at det ikke blir noe mer enn 13. -plass for Start.14. -plass: SandefjordSandefjord overrasket alle - og nok også seg selv - ved å bli nummer 8 i fjor. Men etter vår mening overpresterte blåtrøyene. I år kommer korreksjonen. Og den tror vi blir betydelig.Det store spørsmålet ved Sandefjord i år er: Hvem skal score målene? Fjorårets toppscorer Erik Mjelde har reist hjem til Bergen. Dessuten er Malick Mane ute med en skade som kan holde ham ute i kanskje 6-7 serierunder. Rune Ertsås fra Molde er lånt inn fra Molde for å bøte på problemet.Hvordan det blir når Mane blir frisk, er vi også usikre på. Han varierer veldig i prestasjonene, og må bli en mer stabil målscorer om det skal være håp for Sandefjord i år.I tillegg til Mjelde har stallen mistet flere viktige spillere siden i fjor, uten at store erstatninger er hentet inn. Viktige Birger Madsen er heller ikke med fra start i år. Vårt inntrykk er derfor at Sandefjord er betydelig svekket siden i fjor. I tillegg til å være tynn, er stallen ung. Mangel på rutine kan bli utslagsgivende, og da helst negativt, tror vi.Mer positivt er det med Sandefjords sentrallinje. Bakerst fremsto Espen Bugge Pettersen som en av Tippeligaens beste keepere i fjor, noe han må gjenta i år. Alexander Gabrielsen blir sjef i forsvaret, Ebrima Sohna på midten, og Mane fremme (når han blir frisk).Trener Patrick Walker er en slu taktiker, og en god lagorganisator. Med et temposvakt forsvar, og ikke minst et mer begrenset spillermateriell, blir disse egenskapene testet i enda større grad i år enn i fjor. Vi tror det blir en vanskelig sesong for Walker og Sandefjord. Kvalik.15. -plass: HaugesundI år 2000, for nøyaktig 10 år siden, forsvant Haugesund FK fra det øverste selskapet her Norge. Klubben rykket ned med brask og bram, og havnet desidert sist etter å ha skrapet til seg kun fem triumfer. Siden det har klubben vært en liten tur nede i 2. -divisjon, men stort sett har de sikret seg hederlige plasseringer i Adeccoligaen.Opprykket ble sikret på en relativt overbevisende måte, og klubben bøttet inn 67 mål på 30 kamper på sin vei helt til topps i vår nest øverste divisjon i fjor. Thomas Sørum og Nikola Djurdjic stod alene bak henholdsvis 24 og 10 mål. Vi ser ikke bort i fra at duoen kommer til å finne nettmaskene i år også, men hvordan greier de seg mot robuste forsvarere med solid eliteserieerfaring?Mens man snakker om eliteserieerfaring; det mangler det ikke av på midtbanen for araberne, som de kalles. Trygve Nygaard spilte en mannsalder i Viking, og vet hva som skal til, mens Juska Savolainen har kommet fra Rosenborgs benk og danske Jacob Sørensen har tatt med seg sine sugende løp, scoringer og innsats fra Skien og Odd.Vi tror til tross for dette at det blir for tynt for laget fra Nord-Rogaland. En X-faktor som imidlertid kan komme til å redde mannskapet fra retur til Adeccoligaen er interessen og engasjementet som finnes i Haugesund, som ofte kan sammenlignes med det man har i Aalesund. Laget scorer som regel alltid mål, og nøkkelen blir å snøre sammen sekken bakover. Vi tror Haugesund kommer til å klare dette for sjelden, og at det blir nedrykk.16. -plass: KongsvingerKongsvinger tok "kjøkkenveien" til Tippeligaen, ved å slå "Fredrikstad-dödare" Sarpsborg i kvalifiseringsfinalen i fjor høst. Det er derfor ikke originalt å tippe Kongsvinger sist, men vi gjør det likevel.Forrige (og eneste) gang glåmdølene rykket opp i Norges øverste divisjon, varte oppholdet i 17 år. Denne gang tror vi altså på en kjapp retur.Argumentet er enkelt og greit knappe ressurser. Stallen er tynn, og svært sårbar for skader og suspensjoner - som gjerne baller på seg utover høsten. Særlig bak på banen er det lite å velge mellom, og det blir spennende å se om "gamlefar" Vidar Riseth holder hele sesongen. Vi tror at "nykommer-entusiasmen" kan gi en del poeng i starten, men ikke nok.Kongsvinger har også et svært stramt budsjett - Tippeligaens desidert minste. Handlefriheten er derfor ikke til stede hvis behovet skulle melde seg.Kongsvinger-stallen har ikke akkurat flust med Tippeliga-erfaring. Denne er det stort sett Kim Holmen, Vidar Riseth og nylig ankomne Thomas Myhre som står for. De to sistnevntes rutine kan komme godt med, især i strie bortekamper. Og dem blir det mange av i år.Offensivt merker vi oss at fjorårets toppscorer Magnus Sylling Olsen nå er i Aalesund. Selv om navn som Adem Güven og nevnte Holmen har kommet inn, sliter vi med å se hvem som skal score målene som holder Kongsvinger oppe. Holmen har tempo, men ikke store avslutteregenskaper, om vi skal dømme ut fra det vi har sett av ham i Tippeligaen tidligere.Ny spiss Etter at dette ble skrevet har Mame Niang ankommet Kongsvinger fra Viking. Den høyreiste spissen gjorde seg bemerket da han kom til Norge i 2008, men forrige sesong var kort og godt krise. Får han et oppsving kan han komme til å bidra for Kongsvinger, men dette gjenstår å se - og enn så lenge tror vi ikke at Niang er mannen som kan redde KIL fra Adecco-spill i 2011.