Eliteserien 2010: Her er årets topplag

Lørdag 13. mars braker det løs igjen i Eliteserien. Hvem havner på øverste halvdel i år, hvem kommer til å herje mest og hvem tar gullet? HegnarOnline gir deg topplagene 2010.

Fotball-trener Erik Hamrén jubler - Foto: Scanpix

Førstkommende lørdag, den 13. mars, ruller nok en gang Eliteseriefotballen her hjemme, og det er Brann og Haugesund som får gleden av å åpne det hele denne gang, i Bergen.Sjekk hele terminlisten her. Mediene tipper tabellen for harde livet i disse dager, og vi i HegnarOnline kan saktens ikke være noe dårligere.Onsdag i denne uken tippet vi lagene som vi tror havner på nederste halvdel, og nå har tiden kommet til resten av tabellen.Les også: Eliteserien 2010: Her er årets bunn-skrap Mange ristet på hodet og lo av tipset vårt i fjor (les tipset her og her), og på e-post tikket det inn setninger som "hva vet dere finansjournalister om sport og fotball da?". Da sesongen var slutt var det imidlertid vi som lo best.HegnarOnline hamlet opp med en rekke profilerte sportsredaksjoner, deriblant en Oslo-gigant med kontor i Akersgaten. Kan vi gjenta bedriften?Her er lagene vi tror havner på øverste halvdel i sesongen 2010.8. -plass - VålerengaSuksessen i seriespillet har uteblitt for Oslos stolthet etter at Martin Andresen tok over det sportslige ansvaret på Valle. Og akkurat den trenden fortsetter denne sesongen, tror vi.Etter en turbulent sesong endte 2009 med en 7. plass. Men formstigningen ble tydelig etter at Andresen kvittet seg med et par hatter og satt igjen som "bare" hovedtrener på høsten. Spenningsmomentet blir å se om laget hans kan gjenskape den gode høstformen i fjor fra start i år.De fleste spår Vålerenga høyere enn oss. Hovedgrunnen til at vi tipper en marginal tilbakegang fra fjoråret, er det unge laget. Unggutta har fått et mer Tippeliga-rutine på baken, men vi tror prestasjonene vil svinge. Vi tror vi også i år vil få se et Vålerenga som på sitt beste kan slå alle lag i ligaen, men som på sitt verste også kan tape for hvem som helst.Først og fremst er det to unggutter som skal bære ansvaret på midtbanen. Harmeet Singh er ny midtbanesjef, Mohammed Fellah skal sørge for det kreative. Gutta er gode, bevares, men over en hel sesong vil de variere for mye til å henge med i den ypperste toppen. Kristofer Hæstad gir lagdelen tyngde, men når han ikke spiller, blir vikarene for svake.En styrke for Vålerenga er det at spydspiss Mohammed "Moa" Abdellaoue ser frisk og rask ut, etter et skadeforfulgt fjorår. Han har vist lovende takter i sesongoppkjøringen, men vi sliter litt - i motsetning til andre - med å se at han skal være "målgarantisten Vålerenga har ventet på".Vi stiller også spørsmålstegn ved forsvarsleddet. Vålerenga slapp inn hele 50 mål i fjor, noe som er nødt til å forbedres om det skal ende høyere opp på tabellen. Vi tviler iallfall på at forsvaret blir så mye tettere med Andreas Nordvik fra Rosenborg.Vålerenga-troppen er relativt bred, men samtidig er den skadeutsatt. Spillere som Sæternes, og nevnte Hæstad, blir lett skadet. Videre tror vi Vålerenga er sårbare med skader på "Moa", midtstopperen André Muri og den nye keeperen Lars Hirschfeld.7. -plass - BrannEtter at Brann tok et suverent seriegull i 2007, er det mye som har lugget for de røde fra Bergen by. Steinar Nilsen har kommet inn som trener, spillere har kommet og gått, men stabiliteten og medgangen over tid ser ut som den har dratt fra byen mellom de sju fjell.Vi tror motgangen fortsetter i år og at Brann må nøye seg med en plass blant middelhavsfarerne. Først og fremst er det defensivt at vi tror Nilsens disipler kommer til å slite. Kristjan Örn Sigurdsson hadde veldig lyst til å gå til utlandet, og all den tid mange bergensere mener byen deres ikke er en del av Norge, så fikk islendingen det som han ville. Han havnet i utlendighet i Hønefoss.Problemet for Brann var at Sigurdsson var en meget god forsvarer, og at hullet etter stopperen over hodet ikke er tettet. Svaret har blitt å dra ned kraftpluggen Rodolph Austin i forsvar, en mann som sårt trengs på midtbanen. Hvor lenge holder Eirik Bakke og Cato Guntveit? Slår Gylfi Einarsson noen gang til? Er det duket for at Tijan Jaiteh blomstrer? Spørsmålene er mange, svarene færre.I mål og fremover ser det imidlertid relativt solid ut. Håkon Opdal er en meget god målvakt, og med Erik Huseklepp, Diego Guastavino, David Nielsen og nykommeren Erik Mjelde på plass kommer laget til å putte en god del baller i noten til motstanderen. Vi tror imidlertid ikke det blir tilstrekkelig til at Brann får en sesong de vil synge sanger om i Bergen i årene som kommer.Og hva skjer med Brann dersom juvelen Erik Huseklepp blir alvorlig skadet eller solgt? Rakner laget som en raggsokk slik de gjorde da Torstein Helstad tok turen til Frankrike. Brann har gjort seg minst like avhengig av Huseklepp nå som de var av Helstad da han herjet som verst.6. -plass - LillestrømFå var mer skeptiske til Lillestrøm i fjor enn oss, men selv en 8. plass var tre hakk for høyt. I år tror vi imidlertid kanarifuglene kan fly høyere opp på tabellen - til en 6. -plass.Hovedårsaken til det er at vi tror Henning Bergs gutter blir mer målfarlige i år enn i fjor. På kantene er laget vesentlig forsterket, med Tarik Elyonoussi (på lån fra Heerenveen) og Erling Knudtzon (fra Lyn). Disse er temposterke, og kan gi god støtte til høyreiste midtspisser.Og apropos spisser: Den unge nigerianeren Anthony Ujah tror vi kan bli en hit i Tippeligaen. Iallfall har han sett svært lovende ut i treningskampene. Det samme har Ujah-kompisen Nosa Igiebor, som skal være Lillestrøms fremste kreative kraft på midten.På backene ser Lars Kristian Eriksen og (endelig) Marius Johnsen friske og raske ut. Ellers i forsvaret synes vi det ser tynt ut i midten, der skade på en mann som Frode Kippe vil merkes godt. I all iveren etter å skaffe seg offensivt talent burde Lillestrøm kanskje også ha prioritert å forsterke en lagdel som slapp inn 50 mål i fjor.På keeperplass har kanarifuglene mistet solide Otto Fredriksson. Erstatteren, islandske Stefan Logi Magnusson, viste til dels svært gode takter i kampene han spilte i fjor, og fortsetter han i samme stil i år, vil ikke savnet av Fredriksson bli nevneverdig, tror vi.Videre har Henning Berg fått enda et år til å bygge opp laget sitt, og det tror vi slår positivt ut. Dessuten har alle ungguttene blitt ett års Tippeliga-erfaring rikere.I fjor startet Lillestrøm sesongen med skader på flere viktige spillere. I år har klubben sluppet unna de store skadene i sesongoppkjøringen, noe som burde borge for et mer samspilt lag fra start.5. -plass - VikingViking har gjort forholdsvis store forandringer siden den meget skuffende sesongen 2009 ble avsluttet. Store forandringer igjen, burde vi kanskje si, for langsiktighet og kontinuitet er slett ikke ord man har slått opp i ordboken på Viking Stadion.Åge Hareide har kommet inn som trener, Rune Almenning Jarstein har erstattet Thomas Myhre, som forsvant ut på meget merkelig vis, og på topp har en aldrende Peter Ijeh blitt erstattet med Nederland-floppen Ingelsten. Dessuten kommer Erik Nevland fra Fulham til sommeren. Midtbaneterrier Jone Samuelsen er også vekk. Han tjener nå til livets opphold i Odd Grenland.I utgangspunktet ser det bra ut, men dersom Brann, som vi tipper på sjuende plass, sliter bakover men har rikelig offensiv kraft, så er tilfellet motsatt for Viking. For hvis Ingelsten ikke skulle slå til eller bli skadet; hvem skal stå for scoringene da? Klubben var jo tilnærmet desperate med tanke på å bli kvitt høyreiste Mame Niang, og sendte til slutt spissen til Kongsvinger. Hvorfor? Klubben kunne saktens trengt en spiss til i stallen.Alt i alt ser det imidlertid relativt bra ut for laget, som ligger som nummer to på adelskalenderen i Norge. En frisk Sokolowski som ser ut til å ha stilt inn skuddfoten, en Birkir Bjarnasson som ser ut som han forsetter der han slapp i fjor og et stopperpar som er blant de beste i serien kommer til å sørge for det. Så gjenstår det å se om Alexander Ødegaard og Martin Fillo kan blomstre, samt om André Danielsen blir aktuell for landslaget slik mange tror. Men Stavanger-medalje blir det ikke denne gang.4. -plass - MoldeMolde var til tider en fryd for øyet i fjor, og leverte mange spektakulære kamper som til slutt løftet laget opp på sølvplass. Blåtrøyene kan fort gjenta suksessen i år, men vi tror det blir litt for tøft og spår en 4. -plass.For å være et stabilt topplag, må du ha en god og stødig keeper. Det føler vi Molde mangler. Jan Kjell Larsen har slitt med å få ut sitt potensiale, og Knut Dørum Lillebakk synes vi ikke holder toppklasse. Manchester Uniteds reservelagstrener Ole Gunnar Solskjær har sluppet sin keeper Ben Amos til rosenes by på lån, men han er fortsatt ung og urutinert.Motsatt vei av Amos dro som kjent fjorårets toppscorer Mame Biram Diouf, og det vil Molde merke. Faktisk er også Jose Mota borte. Baye Djiby Fall, som Molde har betalt flere millioner for å låne fra Lokomotiv Moskva ut august, er en svært spennende spisstype, men trener Kjell Jonevret har ikke mye tyngde å sette inn fremme om han skulle bli skadet.Men bevares, det er mye kvalitet i Molde-stallen. Med Magne Simonsen på plass fra Lyn har laget raske backer på hver kant. Makhtar Thioune er fortsatt dirigent på midten, og med både Magne Hoseth, Daniel Berg Hestad og Thomas Holm å velge mellom finnes det kanskje ikke bedre midtbane i Tippeligaen.Moldes offensive satsing kan imidlertid gå utover det defensive spillet. Flere av førstevalgene i backfireren har offensiv legning. Dersom kantspillrene ikke jobber hjem, kan midtbanen fort bli overspilt. Thioune har heller ikke vist seg som den ivrigste på defensiv jobbing.Trener Jonevret har gjort en bunnsolid jobb med dette Molde-laget. Men han har ikke opplevd for mye motgang så langt, og det blir spennende å se hvordan han da takler den.3. -plass - Odd GrenlandKan en av Norges mest brautende trenere, som jubler når motstanderens keeper ligger skadet på gressmatten og så snakker om fair play uken etter, ta laget sitt et hakk nærmere den absolutt teten i norsk fotball? Ja, vi i HegnarOnline tror det.Odd Grenland virker ikke svekket i det hele tatt i forhold til sesongen 2009 - snarere tvert imot. Jone Samuelsen har blitt hentet fra Viking, og skal sammen med en Simen Brenne, som denne gang spiller hele sesongen for laget fra Skien, terrorisere midtbanekolleger over hele landet.På topp skal kjempen Peter Kovacs i år igjen skalle/presse/brøyte/dytte inn mål etter mål, og denne gang får han hjelp av en fotrapp Magnus Myklebust som er hentet fra Lillestrøm. Vi tror duoen på topp kan bli livsfarlig i 2010, og fortsetter kanten Bentley sitt storspill blir det saftig med nettsus fra Oddrane.Med Arason i mål, og kontinuitetsbærere som Svindal Larsen, Rambekk og Fevang tror vi det blir metall i skapet i Skien til slutt. Eneste lille spørsmålstegn er om nevnte trio, samt Torjus Hansén, greier å opprettholde det tempo og det kravet til fysikk som Eliteserien stiller. Disse karene blir nemlig heller ikke yngre med årene. Holder de koken og nivået sesongen 2010 tror vi Odd Grenland som lag gjør det samme.2. -plass - StabækEtter en trang start i fjor kom bæringene mer og mer inn i rytmen, og endte til slutt på en 3. -plass og dermed medalje for tredje sesongen på rad. Vi tror på mer metall til Telenor Arena, denne gang i form av sølv.Superduoen Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson er gjenforent. Det tror vi vil bety mange mål for Stabæk i år, selv om samspillet ikke helt har sittet i treningskampene. I tillegg er den målfarlige midtbanemannen Johan Andersson skadefri og med fra start i år - i motsetning til i fjor da han var ute det meste av sesongen. Da Stabæk ble seriemester i 2008 bidro Andersson med hele 12 mål.Midtbanen har mye kvalitet. Andersson er allerede nevnt. Pontus Farnerud er kanskje beste midtbanespiller i ligaen, og vi må heller ikke glemme grovarbeideren Henning Hauger. Den nye brasilianeren Diogo kan bli et friskt pust, og vi tror også at Espen Hoff går mot en bedre sesong enn i fjor - som strengt tatt ikke skal så mye til.Helt bakerst har Jon Knudsen utviklet seg til en stødig sisteskanse, og han kommer nok til å redde noen poeng også i år.Trener Jan Jönsson er kanskje det største usikkerhetsmomentet. Han er i sitt siste kontraktsår, og Rosenborg lurer i kulissene. Det kan virke forstyrrende på hele prestasjonsgruppen.Jönssons største bekymring før seriestart er forsvaret, der han ikke har fått satt fireren ennå. Ideelt sett burde valgmulighetene i denne lagdelen ha vært større, selv om den fysisk sterke og anvendelige islendingen Bjarni Eiriksson ser ut til å bli en solid tilvekst. Generelt mangler nok troppen noe bredde, og er dermed sårbar for skader, særlig på folk som Farnerud og Nannskog/Gunnarsson.På den annen side har Stabæk flere lovende karer på gang. Særlig Vegard Eggen Hedenstad slo gjennom i fjor, og et navn å merke seg denne sesongen er Jørgen Skjelvik på midtbanen.1. -plass - RosenborgDet er nok bare å innse det: Snurrebart, hvite tennissokker, mokasiner og skinnvest er så absolutt på moten i 2010 også. Rosenborg vinner serien. Det føler vi her i HegnarOnline oss rimelig sikre på.Klubbens lommer er stinne, driften virker solid, laget har dobbeltdekning på alle de viktige plassene, og på trenerbenken sitter det er ringrev som vet hva han holder på med og som har tatt gull i Skandinavia flere ganger allerede. Nå skal riktignok Erik Hamrén tre av i løpet av sesongen - noe som må karakteriseres som det eneste usikkerhetsmomentet rundt Rosenborg anno 2010 - men inn kommer trolig en ny trenerstjerne og da skulle den saken være løst.Sapara har stukket - inn har kommet veteranen Fredrik Winsnes, som er kjent med klubben og kan tre rett inn i rollen som midtbanegeneral. Spisstrioen Steffen Iversen, Rade Prica og nykommer Morten Moldskred er til sammen gode for om lag 40 scoringer, så offensivt skulle det heller ikke være noen problemer for bartegutta.Kort og godt sliter vi litt med å finne ut hvordan Rosenborg kan greie ikke å vinne Eliteserien denne gang. Dermed tvinges vi til å være kjedelige og å sette trønderne som gull-mottakere. Ingen banke Rbk….