Bare tre lag har vunnet VM etter å ha tapt en kamp i sluttspillet. Det forrige var Argentina, som for 32 år siden tapte 0-1 for Italia i siste gruppekamp. Laget endte som verdensmester på hjemmebane.I 1974 tapte Vest-Tyskland 0-1 for Øst-Tyskland i siste gruppekamp, og fikk dermed lettere motstandere i mellomspillet på vei mot gull på hjemmebane.Mest kjent er trolig tyskernes bedrift i 1954. Da tapte de 3-8 for Ungarn i gruppespillet, men seiret 3-2 da lagene møttes igjen i finalen.Spania tapte 0-1 for Sveits i sin første kamp i årets VM-sluttspill, men har slått tilbake med fem strake seirer og er klar for finale mot Nederland. Der har laget litt av en statistikk å forsvare.Siden 2007 har Spania spilt 31 kamper i EM og VM (kvalifisering og sluttspill), og tapet mot Sveits er det eneste. Uavgjort mot Island (EM-kvalifisering i 2007) og Italia (EM-sluttspill i 2008, fulgt av straffeseier) er eneste andre pletter på rullebladet.Spania vant alle sine ti kamper i VM-kvalifiseringen og fulgte Sveits-kampen med fem strake seirer i sluttspillet. Tre 1-0-seirer i cupspillet har løftet laget til finalen.Til sammen har finalistene Nederland og Spania 29 seirer og ett tap på 30 kamper i denne VM-turneringen. Liten tvil om at det er rette lag i finalen.