- Jeg anslår at dersom Nederland vinner, vil dette øke veksten i økonomien med 0,5 prosentpoeng neste år, sier Josee Bloemer ved Radboud-universitet i Nijmegen.Nederlands BNP er på 4.800 milliarder kroner, og veksten vil da utgjøre 24 milliarder kroner.Han forsvarer anslaget med at en VM-suksess vil være bra for nederlendernes selvbilde, noe som igjen vil ha positiv innvirkning på deres kjøpevilje.Bloemer får støtte fra ekspertkollega Charles Kalshoven i Dutch bank ING.- Det er en psykologisk effekt. Vi ser det også når været er bra. Motsatt ser vi nedturer når vinteren er lang, kald og regnfull, sier han.Kalshoven setter derimot det ytterligere vekstanslaget i den innenlandske økonomien til 0,1 prosentpoeng, ettersom han mener at noe av kjøpefesten vil skje i utlandet.Den nederlandske handelsstanden forventet før VM en effekt på 1,2 milliarder kroner i økt salg av alt fra brus og pølser til supportereffekter. Nå vil dette trolig bli mye mer. Det er ventet at nederlenderne vil handle «oranje»-effekter for nærmere 500 millioner kroner, eller 40 kroner i gjennomsnitt for hver innbygger over 18 år.Det har ikke kommet anslag fra Spania om hva en VM-seier vil ha å si for den hardt rammede spanske økonomien. (©NTB)