Frykter du konkurs? Stadig flere nordmenn med enkeltpersonforetak overfører verdier på sin kjære, i frykt for at de skulle gå tapt om de selv går konkurs. Men hva skjer ved skilsmisse?
Mistet altIkke egnet for risiko
Finansavisen skriver i dag om en administrerende direktør i et relativt stort Oslo-basert selskap som gikk lei jobben, sa opp og startet opp et enkeltpersonforetak. På grunn av høy risiko knyttet til etableringen overførte han store eiendeler som bolig og fritidsbolig på kona.Dessverre var det ikke kreditorene mannen burde fryktet. Lange arbeidsdager, problematisk oppstart for enkeltmannsforetaket og trøbbel i ekteskapet førte til skilsmiss, og da fikk kona med seg både bolig og fritidsbolig ut av ekteskapet. Til tross for mannen hadde arvet huset av sine foreldre.- Dette hendte en bekjent av meg. Hvis man er så naiv og overfører eiendeler til konens særeie, for å beskytte familien mot kreditorene, kommer en dårlig ut ved skilsmisse, advarer NHH-professor Terje Hansen til FA.Han forklarer at enkeltpersonforetak er lite egnet for risikofylte prosjekter, ettersom eier hefter med hele sin formue overfor kreditorene. Dersom man imidlertid er gift kan man redusere risikoen, slik Hansens bekjent gjorde.- Skulle enkeltpersonforetaket få store betalingsproblemer, vil eiendeler overført til den andre ektefellens særeie være beskyttet mot kreditorene, utdyper Hansen. Men man bør være trygg på at ekteskapet holder.- Ender ekteskapet med skilsmisse, får ektefellen med særeie ta med seg eiendelene ut av boet, sier Hansen.