Samsung lanserer nå sitt tilbud i "paddemarkedet". Galaxy Tab er mindre enn iPad og fungerer på samme måte som iPhone og iPad.Apple-frelste vil umiddelbart kjenne seg igjen i det aller meste - og kanskje mene at Samsung har gått litt for langt i å kopiere.Skjermen har ikke helt samme oppløsning som siste iPhone 4 og iPad, men de færreste vil se forskjellen. Den er litt mindre enn iPad også, 7 tommer mot 9,7 tommer på iPad. Vekten er 380 gram mot fra 680 gram for iPad.Navigeringen er også tilnærmet identisk, med den samme fingermetoden for å navigere, forstørre og forminske. Helt likt. Men til forskjell fra iPad er Galaxy Tab klar til bruk rett ut av boksen. Du trenger ikke koble den til en PC med iTunes for å få liv i den.
Du kan selvfølgelig sende e-post, surfe, se på film i HD, lese bøker, høre på musikk, se på bilder eller streame video. Og den har selvfølgelig Bluetooth. Og du kan ringe med den, som en ren mobiltelefon eller ved hjelp av for eksempel Skype.Galaxy Tab er basert på operativsystemet Android 2.2 og fra Android Market kan du velge mellom flere tusen applikasjoner. Og online-butikken, der du kan laste ned eller kjøpe apps og spill, er bare et fingertrykk unna.Det fungerer på samme måte som for iPhone og iPad, men uten at du er låst til iTunes.Det er også fullt mulig å lese en bok på Galaxy Tab. Skjermen er på størrelse med en pocket utgave og du blar på samme intuitive måte som på eksempelvis iPad. Veldig bra.Artikkelen fortsetter under bildetGalaxy tab har også kamera og videokamera - og videosamtaler. Galaxy Tab er utstyrt med to kamera. Et for å ta bilder eller video med, og et for videosamtaler. De er på henholdsvis 3 og 1,3 megapiksler, og når følgelig ikke helt opp til iPhone 4. Men så er det heller ikke på grunn av kameraet du kjøper en slik surfefjøl. iPad WiFi eller 3G har forøvrig ikke kamera.For videooptak gjelder formatene WMV / MPEG4 / DivX / Xvid / 3GP / H.263 / H.264. Innspilling i HD på 1.280x720 piksler og 30 bilder i sekundet. Avspilling i full HD med 1.920x1.080 piksler.Galaxy Tab tillater også at du oppretter nye eller deler dokumenter med andre uansett om det er Excel, Word eller PDF. Og mens Apple og Steve Jobs hater Flash har Samsung ingen problemer med å vise Flash-basert innhold. Java-innhold er derimot en utfordring. Galaxy Tab har begrenset Java støtte og den innebygde nettleseren viser ikke Java-innhold på nettsider.Samsung anbefaler å forsøke med en annen nettleser, men vi har ikke funnet noen som fikser dette.Disse problemene kan vi trolig takke Oracle for. Selskapet har uttalt at de vil stoppe all Java på Android, og det ser ut til at de har lykkes.Det blir likevel for dumt at den ikke støtter Java og dermed ryker også toppkarakteren. En trøst får være at Java-innhold også er en utfordring på iPad.Opera Mini fungerer forresten elendig på Galaxy Tab. Den innebygde nettleseren og Skyfire fra apps-butikken er foreløpig de to nettleserne vi har funnet som fungerer best. Batterilevetiden, som er litt kritisk på slike tablets, oppgis for Galaxy til å være opptil 4,5 timer med videosamtale, 16 timer med samtaler i 3G og 38 timer i GSM.Standbytiden oppgis til mellom 1.500 og 1.600 timer - tilsvarende i overkant av 2 måneder.Det innebygde minnet er på 16 GB, mens eksternt minne med MicroSD er opptil 32 GB.Prisen er imidlertid ikke så attraktiv. Den begynner på 5.699 kroner hos MPX.no, bundet til en teleoperatør. Minste pris for et år havner på 7.282 kroner. Uten binding er prisen 7.199 kroner. I Ludo Megastore er prisen 6.496 kroner.Prisen på Apple iPad er ikke bekreftet i Norge ennå, men mye tyder på at den vil ligge på samme nivå. Kanskje litt under. På Finn.no ligger prisene på iPad med 3G fra 5.000 til 7.500 kroner.Ludo Megastore selger iPad WiFi 3G 16 GB for 5.985 kroner. Versjonen med 32 GB koster 7.475 kroner.Vi har testet både iPad og Galaxy Tab og heller til at Galaxy Tab vil være et bedre valg for de fleste som har behov for et slikt verktøy. Hvis man allerede har "solgt" seg til Apple blir valget litt vanskeligere.Samsung Galaxy Tab er imidlertid mer åpen, den er mindre og kommer i våre øyne i et mer hendig format. Apps-utvalget er allerede stort og vi fant raskt mange av de mest nedlastede appsene til iPhone og iPad i "Android-butikken".At den bare har begrenset støtte for Java er imidlertid både overraskende, dårlig og trekker ned helhetsinntrykket.Til slutt kommer et argument som man heller ikke skal underslå. Etter å ha sendt begge "paddene" på runde, og vist dem til et knippe potensielle brukere, var entusiasmen faktisk større for Galaxy Tab enn iPad!