1 av 5 er sykelig overvektig

Norske ungdommer har aldri vært mer inaktive, og befolkningen har aldri vært feitere.

mage_slank.jpg
Kultur

Helsemyndighetene er alvorlig bekymret.For 30 år siden var fem av hundre menn i 40-åra helsefarlig fete. I dag sliter hver femte med farlig fedme. Hele 60-70 prosent er overvektige.- Tendensen er den samme i alle aldersgrupper. Vektøkningen er en kjempemessig utfordring, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.Svært mye av vektøkningen er kommet i løpet av de siste ti årene. Helt nytt er det også at det nå er de med høy utdanning som legger mest på seg, viser Helsedirektoratet årlige rapport Nøkkeltall for helsesektoren.Late 16-åringerHelsedirektoratets oppskrift er forebygging. «Det må bli enklere å velge sunt», heter det i rapporten som ble lagt fram torsdag.Sannheten er at utviklingen går i stikk motsatt retning. Norske barn og ungdommer har aldri tidligere vært mindre fysisk aktive. Helsemyndighetene er overrasket over tall som dette:Blant 16-åringene oppfyller bare 8 prosent av guttene og 5 prosent av jentene det anbefalte nivået med en time fysisk aktivitet om dagen.- Dette er svært lave tall, fastslår Guldvog.En time om dagenDen assisterende helsedirektøren slår fast at dette kommer til å gi store utslag om noen år:- Når man er fysisk inaktiv som ung, vil den negative effekten øke på for hvert tiår. Er man derimot fysisk aktiv som ung, øker sjansen for at man er aktiv i senere år, sier Guldvog.Helsedirektoratet går inn for en time fysisk aktivitet om dagen i grunnskolen.- Det viktigste tiltaket vil være mer fysisk aktivitet i skolen. Det burde være enkelt å få til, men så langt har det vært vanskelig å få politisk gjennomslag. Vi må bare fortsette å jobbe for dette, sier Guldvog.Eldre og flereSamtidig som vi blir feitere og latere, blir vi også eldre og flere. Økt levealder og synkende dødelighet gir grunn til å si at nordmenns helse stadig blir bedre.- Den forventede levealderen i Norge øker med ett år hvert femte år. Eller 12 minutter i timen. Det er egentlig ganske fantastisk, sier Guldvog.Årsaken er både bedre og mer effektive metoder i helsevesenet, og at vi lever noe sunnere liv. I snitt lever vi nå til vi er 80,7 år. Dødeligheten er redusert fra 850 årlig døde for hver 100.000 innbygger i 1980, til 565 i 2008.Sjansen for å overleve kreft blir stadig bedre. For 30 år siden levde under halvparten fem år etter at de fikk diagnosen. I dag er andelen over to av tre.Hjerte og kar-dødeligheten er mer enn halvert de siste tre tiårene.- Dette er egentlig en fabelaktig utvikling, sier Guldvog. (©NTB)

Nyheter
Kultur