I verdenstoppen i kortbruk

De unge er de ivrigste brukerne av betalingskort. Selve økningen i kortbruken er størst blant de eldre.

Publisert 25. mars 2011 kl. 10.16
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 16.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
bankkort.jpg
Kortbruken fortsetter å øke her i landet. Åtte av ti unge mellom 15 og 29 år foretrekker nå å betale med betalingskort uansett beløp, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer utført av TNS Gallup.- De unge er de aller ivrigste brukerne av betalingskort, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).Samtidig brukes kort ved flere småkjøp enn før, og gjennomsnittsbeløpet for kortkjøp går ned. Halvparten av kortbetalingene er nå på under 200 kroner.
Økt bruk blant de eldsteRekordmye kortbruk
Selv om de yngste bruker kort aller mest, er økningen i kortbruken større blant de godt voksne enn blant de yngste. Blant de som er 60 år eller mer, svarer 28 prosent, mot 23 prosent for ett år siden at de foretrekker kort uansett betalingsbeløp.- Det er positivt om eldre mennesker velger kort fremfor å gå med mye kontanter på seg. Pengene er tryggere på bankkonto enn i håndveska eller lommeboka, sier Neverdal.Nordmenn ligger i verdenstoppen i kortbruk. I 2010 gikk rundt 94 prosent av alle korttransaksjoner gjennom det nasjonale kortsystemet BankAxept.I februar i år ble det daglig utført i gjennomsnitt 2,9 millioner BankAxept-transaksjoner gjennom betalingsterminaler, mot 2,6 millioner i fjor.- Det norske betalingssystemet er svært effektivt og pengene kommer raskt frem til mottaker, sier Neverdal.