Mange leger har fortsatt for lite kunnskap om temaet, mener forfatter Bente Bakke. Hele 16 prosent av kvinner og 6 prosent av menn har en stoffskiftesykdom. Fortsatt går mange uten diagnose eller får feil behandling, erfarer hun.- Problem med lavt stoffskifte er mest utbredt. Mange har gått i årevis uten å få skikkelig behandling. Det er rett og slett et samfunnsproblem, sier Bakke, tidligere leder i Norsk Thyreoideaforbund.- Disse pasientene ville følt seg som friske hvis de fikk en tidlig diagnose og optimal behandling. I stedet faller flere ut av arbeidslivet etter år med stadig dårligere helse og gjentatte sykmeldinger, sier hun.
- Kurant å behandleSnikende og lumskBle psykiatrisk pasientSeiglivede myter
Stoffskifteproblemer ligger høyt oppe i allmennlegens bevissthet, mener Gisle Roksund, leder i Norsk forening for allmennmedisin. Han er ikke enig i at det er for lite oppmerksomhet blant legene eller på medisinstudiet om stoffskiftesykdom.Høyt eller lavt stoffskifte er vanligvis ganske kurant å behandle, påpeker han.- Utfordringen er at noen pasienter har uklare plager som de setter i forbindelse med stoffskiftet selv om stoffskiftet biokjemisk er normalisert. Der kommer den medisinske vitenskapen litt til kort. I slike tilfeller tror jeg at det kan være sammensatte årsaker til plagene, sier Roksund.Sykdommen kommer snikende, og symptomene er diffuse. Det gjør den vanskelig å oppdage. Man føler seg gjerne sliten og slapp, ofte deprimert og glemsk. Noen fryser lett, andre får treg mage, mens atter andre får stive muskler og ledd.- Slik kan jo alle føle seg fra tid til annen. Folk feilmedisineres blant annet med antidepressiva, sovemedisiner, medisiner mot høyt blodtrykk, høyt kolesterol og hjerteproblemer, sier Bente Bakke.Etter hennes erfaring blir mange eldre blir feildiagnostisert med demens. Yngre pasienter kan få høre at det er psykisk, kanskje lider de av depresjon.- Ingen bør få en psykiatrisk diagnose før stoffskiftet er sjekket, sier Bakke. Selv om resultatene fra blodprøven skulle ligge innenfor normalområdet, går det an å starte prøvebehandling for å se om det hjelper.Forrige uke kom Bakkes bok «Stoffskiftesykdom? Veien til et friskere liv». Det er en av de aller første bøkene om sykdommen er skrevet her i landet med vanlige lesere som målgruppe.Marianne Eide Larsen er en av dem som gikk med ubehandlet lavt stoffskifte i mange år.- Skjoldbruskkjertelen er som en hovedsikring. Den virker på alle celler i hele kroppen. Men sykdommen kommer så gradvis at man ikke forstår selv hvor dårlig man er. Det oppdager man når man begynner å bli bedre, sier hun.Legen hennes var helt sikker på at psykiske problemer lå til grunn til at hun følte seg så utslitt hele tiden. Det endte med at hun ble lagt inn på psykiatrisk sykehus.- Først da jeg ble innlagt, ble det avdekket med en rutinemessig blodprøve at det var noe galt med stoffskiftet, forteller hun.Stoffskiftesykdom sliter med noen seiglivede myter: Den rammer forholdsvis få. Det er ikke så farlig om man går ubehandlet en tid. Sykdommen er enkel å behandle. Feil, feil og feil, ifølge Bakke.- Legene er blitt flinkere de siste årene, men fortsatt er det mange som ikke tar dette alvorlig nok. For mange pasienter kan behandlingen gå greit, men ikke for alle. Det krever godt samarbeid mellom pasient og lege, sier Bakke. (©NTB)