Hudens største fiende er tiden. Men legger vi til overdreven soling, parabener, usunt kosthold og styggedom som røyk og alkohol, blir vi skrukketroll fortere enn strengt tatt nødvendig. Hudens beste venner heter søvn, mirakelkremer, skjønnhetsserum, antioksidanter, et sunt kosthold og vann. Masse vann. Men for enkelte er ikke dette nok. Det er økologisk som gjelder.- Men det er mye tull og «grønnvasking» i denne bransjen, sier daglig leder Camilla Schelderup i Gimle Økologisk Parfymeri.For tre år siden åpnet hun, sammen med sin mor, det lille utsalget ved siden av hovedbutikken Gimle Parfymeri i Bygdøy Allé. Mor Lill-Ann Schelderup er ansvarlig for det største parfymeriet, mens datteren tar seg av det som er økologisk.
Forretningsideen ble skrevet ut på en serviett i Notting Hill. Og da gårdeieren mistet Narvesenkiosken som leietaker, sørget familien Schelderup for at ukeblader og kinogodteri ble byttet ut med økologiske kremer, shampoer, grønne drikker, barneklær, parfyme, makeup og helsekost.Finanskjendiser og bioforskere- Det var kjempetøft i begynnelsen. Vi hadde ingen kjente varemerker, og ingen hadde behov for økologiske produkter. Dette er jo et behov som erskapt. Men på dagen ett år etter at vi åpnet, løsnet det.
- Dette er den raskest voksende trenden innen kosmetikkbransjen. Men Danmark ligger ti år foran Norge, og på steder som New York og San Francisco er grønne drinker, Raw Food (mat som ikke er kokt eller stekt, red. anm.) og økologiske skjønnhetsprodukter helt normalt, sier Schelderup.Hennes bestselgere er produkter fra «The Organic Pharmacy». Det Londonbaserte selskapet får visstnok hundrevis av henvendelser hver dag fra folk som vil være forhandlere.- Men mine powerpoint-kunnskaper kombinert med mammas sykepleierutdannelse, sørget for at de trodde på oss, sier Schelderup, som er tredje generasjons Gimle Parfymeri-eier.Det er nærmest blitt en vane at nordmenn blir lurt av helsekost, og da Schelderup åpnet dørene på det 22 kvadratmeter lille lokalet for tre år siden, oppdaget de at mange ikke trodde på dem.I fjor omsatte Gimle Parfymeri Økologisk over disk for drøye fem millioner kroner og hadde et positivt driftsresultat. Totalt, sammen med Gimle Parfymeri, nådde omsetningen rundt 22 millioner kroner i fjor.- Vi gjorde et knallår, men hvor stort overskudd vi får, er ikke klart ennå. Vi venter endelige tall fra revisor i disse dager, sier butikksjefen, som legger til:- Men du starter ikke en økologisk butikk for å gjøre raske penger. Dette er et smalt segment. Og kundene velger ikke dette ut fra et miljøperspektiv, men fra et helsemessig perspektiv. Tidligere var økologisk ensbetydende med kjedelig, men nå er det god lukt i fine forpakninger.- Du trenger ikke velge bort økologisk selv om du vil ha luksus, hevder Schelderup.- Hvem er kundene?- Det er alt fra finanskjendiser og bioforskere til småbarnsmødre. Ingen andre parfymerier i Norge har foreløpig hevet seg på denne trenden og tatt opp kampen mot det økologiske utsalget ved siden av Gimle kino.