Sjøholmen Tjuvmagasin

Tjuvholmens populære fiskerestaurant serverer sjømat med stive priser, og passer nok best for gjester med firmakort.

tjuvholmen.jpg
Kultur

Ved sjøkanten utenfor Aker Brygge er Tjuvholmen Sjømagasin fortsatt en yndet lunsjdestinasjon for egnens hardtarbeidende hvitsnipper, selv om fjordutsikten snart er helt sperret av det nye Stenersenmuseet.Restauranten lover gjestene intet mindre enn en kulinarisk reise, med retter som kan løftes «close to heaven». Med egne hummertanker ved inngangen og en fiskebutikk vegg i vegg, burde den virkelig ha de beste forutsetninger for å lykkes med det.Finanseliten på kroken- Er det bare jeg som synes det er litt vel kjølig her, lurer Long, mens han gumler på en skive av ventebrødet.Ute skinner solen, men her inne kjennes det ut som noen har skrudd luftkondisjoneringen opp til Afrika-hakket - det vil si iskaldt. Kanskje de ønsker å ha et passende klima for de gjestene, som i overveiende grad består av menn i dresser av dyre ullkvaliteter.- Det har vært like fullt hver gang jeg har vært her. Det er et under at meglere ikke er fetere enn de er, spøker Long.Han går for dagens treretter, og siden de først er på en dedikert fiskerestaurant, tar Short et halvt dusin østers til forrett. Sistnevnte ankommer i en lekker oppsats med alt det riktige tilbehøret - endatil fra to forskjellige leverandører.- Jeg skal ikke skryte på meg at jeg kjenner noen stor forskjell på dem, men utover det smaker de absolutt helt prima, skryter Short henrykt, mens han prøver seg frem med noen dråper Tabasco-saus.Makkeren er heller mellomfornøyd med sin suppe. Den har et kraftig innslag av estragon, noe som gir sterke assosiasjoner til bernaisesaus og dessuten dominerer smakene fra den ellers gode sjømaten.Mye skrik og mye kullServicen er ikke imponerende effektiv, men når Short kommer tilbake fra de storslagne toalettene har hovedrettene endelig kommet på bordet og kompanjongen fått på seg boblejakken.Det er lett å la seg lure av restaurantens innpakning: Navnet, den stramme innredningen, hummertanken, alt skrytet om råvarene, de billedskjønne servitrisene eller de travle kokkene på det åpne kjøkkenet. Faktum er imidlertid at sjømaten ikke lever helt opp til anmeldernes forventninger.Dagens fisk er stekt gjørs, med en kraftig grillsmak som dominerer de andre ingrediensene på tallerkenen.Årsaken til tørrheten er at både fisken og hummeren er tilberedt på restaurantens kullgrill, et stykke kjøkkenutstyr som det blir gjort et stort poeng av i menyen. Men alle som noensinne har svidd en pølse vet at grilling er en hardhendt tilberedingsmetode som må brukes med stor forsiktighet.Mens halekjøttet i hummeren er noenlunde passe har kjøttet i klørne blitt tørrere enn nødvendig, og rognen og innmaten har blitt til små harde klumper - og skalldyrelskere kan bare glemme å få noe kjøtt ut av de halvbrente bena.SamlebåndsetappeDessertene bidrar bare til å sementere det litt samlebånd-aktige inntrykket hos anmelderne.Sitronterten smaker på ingen måte dårlig, men den litt for kompakte bunnen, den litt for stive sitronkremen og den homogene kjøleskaptemperaturen gjennom hele kaken, gjør at det hele virker ufikst og storkjøkkenpreget. Man får et indre bilde av kantinetraller på kjølerommet med tusenvis av små, kalde kaker, laget opp for å vare hele uken.På motsatt side av bordet har det dukket opp en like gjennomkald crème brûlée med sorbet av, hold deg fast, markjordbær, bringebær og paprika.- Ingen kan med hånden på hjertet si at den sorbeten er en vellykket kombinasjon, utbasunerer Long, idet en saftig regning lander på bordet.- Dessuten synes jeg godt at servitøren kunne presentert maten ordentlig. Etter min oppfatning er dette en restaurant utelukkende for folk med interessante møter og firmakort.LONG & SHORTTjuvholmens SjømagasinFiskerestauranten på Tjuvholmen selger seg inn som en real høyklasserestaurant når den frir til områdets sultne finanselite, men innfridde ikke forventningene da Finansavisen var på besøk. En lekker innpakning kan nok lure noen, men veier ikke opp for et halvengasjert kjøkken og slumsete behandling av ellers gode råvarer.Terningkast: 3Sted: Tjuvholmen Allé 14, OsloPris lunsjretter: 265-645 kronerTid før maten kom: 20 minutterBesøkt: 25. mai 2011

Nyheter
Kultur