Jobbet døgnet rundt for luselønn

Litauenske stuepiker jobbet på et hotell i Oslo syv dager i uken for 41 kroner timen. Arbeidstilsynet vil rydde opp i praksisen med bruk av utenlandske mellomselskaper.

penger lommebok.jpg

Kvinnene er ansatt i et litauisk selskap som er hyret inn av Best Western Kampen Hotell. Selskapet bryter ikke norsk lov ved å betale ut lønninger som ligger på rundt en tredjedel av norsk minstelønn, skriver Aftenposten.Men dette blir det en endring på fra 1. september. Da innføres almenngjøringsprinsippet i renholdsbransjen, noe som betyr at renholdere skal ha minstelønn for tariffområdet. Denne ligger på 151,67 kroner i timen.Arbeidstilsynet er imidlertid uenige i karakteriseringen av kvinnene som ansatte i det litauiske selskapet, og ikke ved hotellet.- Denne ser vi stadig oftere, og vi vurderer i slike tilfeller om dette er fraskrivelse av ansvar. De ansatte forteller at de jobbet hele tiden og hadde liten informasjon om hva som var normal lønn i Norge. De trodde de var ansatt ved hotellet, men fikk ingen informasjon om sine rettigheter. Alle var her på tre måneders visum, sier inspektør Siv K. Rundberget.Arbeidstilsynet har gitt pålegg med tidsfrist til 9. september for at det skal bli orden i arbeidsforholdene. Både lederen for hotellet og sjefen for det litauiske selskapet mener Arbeidstilsynet er feilinformert og at kvinnene faktisk er ansatt i Litauen.(©NTB)