- Jeg passer utrolig godt til å være advokat, sier Cecilie Haavik til HegnarKvinner.I dag er det 15 år siden hun begynte som ung advokatfullmektig. Den gangen var det gode tider for en advokat.Hun gikk ut av studiet med gode karakterer. Likevel tror hun også at hun var utstyrt med en god porsjon flaks.- Arbeidsmarkedet for advokater går i sykluser. Etter det høye nivået på trainees som vi har innom vårt kontor å bedømme, er det hardt i dag. Jeg tenker tilbake, "var jeg så flink?", det tviler jeg på, sier hun.
Sex and The CityViktig med gode kontrakterHardt arbeidKARRIERESTIGENHver onsdag kan du på HegnarKvinner lese om profilerte kvinners erfaringer og om hvordan de har styrket sin posisjon i næringslivet og kommet dit de er i dag.
Haavik kom rett fra studiene på Universitetet i Oslo til DLA Piper, som i dag er verdens største advokatfirma.Underveis hadde hun et lite opphold på fire måneder som trainee på Manhattan.- Det var litt som i Sex & The City- filmene. Folk løper rundt på gaten og snakker i to mobiltelefoner samtidig, sier hun og ler.Etter cirka ti år ble hun headhuntet til Advokatfirmaet Grette. Det tok imidlertid bare tre år før hun lengtet tilbake til DLA Piper.- Da hadde jeg et sammenlikningsgrunnlag, sier hun og legger til;- På grunn av den korte tiden på en annen arbeidsplass, føles det som at jeg har jobbet her alltid.Advokaten trekker fram arbeidsmiljøet som en viktig del for at hun trives. Det er et ungt miljø, der alderen hennes ligger på gjennomsnittet.- Og jeg har veldig spennende arbeidsoppgaver, supplerer hun.Haaviks arbeidsoppgaver ligger innenfor feltet forretningsjuss. Hun har spesialisert seg på beskyttelse av teknologi og rettigheter.Jobben består stort sett i å finne gode løsninger. En viktig komponent her er å skrive gode kontrakter.- Det er svært viktig med gode kontrakter. Da oppstår det færre problemer etterpå, understreker hun.Haavik har flere typer kontrakter på bordet, som hun saumfarer for å gi best mulig råd - både før og etter en eventuell konflikt.Det kan være kontrakter mellom produsenter, leverandører, distributører og kunder, for å nevne noe.Og det er ikke bare for norske kunder hun tar frem forstørrelsesglasset og studerer finskrift. DLA Piper er internasjonale, der en stor andel av klientene er norske datterselskaper av internasjonale konserner.- DLA Piper har mange store selskaper som bruker oss i flere land samtidig. Jeg samarbeider tett med kolleger i London, Paris og Brüssel, forteller hun.Haavik tror kolleger vil beskrive henne som hardtarbeidende, presis og at hun leverer på avtalt tid. Dessuten har hun mye godt humør.- Jeg vet at klienter verdsetter at jeg holder avtaler. Sier jeg at jeg i morgen tidlig setter av tre timer til deres sak, så vet de at jeg gjør det. Skulle det skje noe uforutsett som forhindrer meg fra å gjøre jobben, ja da gir jeg beskjed. Det er et konkurransefortrinn å sette seg inn i hvordan klienten tenker, sier hun.Advokaten har forstått at arbeidsprosessen til klienten stopper opp, dersom hun ikke gir svar innen en satt tidsfrist.- For eksempel kan en klient ikke få ferdigstilt sin markedsføringskampanje, før hun har sjekket det juridiske med meg. Jeg ser på meg som en del av temaet til mange andre, og gjør hva jeg kan for at de skal få gjort sin jobb på en god måte, forklarer hun.Haavik kunne ikke tenkt seg å være annet enn advokat. For det passer hun så godt til. Men måtte hun velge noe annet, hadde det vært gartner.- Jeg har veldig grønne fingre. Og så tilbringer jeg som advokat i gjennomsnitt ti timer hver dag inne på et kontor. Det kunne vært fint å få sett litt mer natur.Haavik er skilt og alenemor til to barn, datter (10) og sønn (8). De to ukene barna er hos far, jobber hun 12 timers arbeidsdager. De neste to ukene jobber hun fra kl. ni til fem om ettermiddagen.- Det koster å være karrierekvinne. Men jeg tror ikke barna lider noen nød. Vi finner gode løsninger og planlegger godt. Jeg er ærlig med dem, forteller at jeg jobber mye så jeg tjener nok til at vi kan kose oss ekstra mye blant annet med å reise. "Nå er vi snart ferdige med Europa", har datteren min uttalt. Hun tenker det er på tide å oppdage Asia i stedet, sier Haavik og ler.Ofte spiser DLA Piper-partneren middag på kontoret. Da går det mye i Fjordland, mens lunsjen ifølge henne er en super salatbar.- Trene får jeg gjort. Jeg jogger hjem fra kontoret to ganger i uken når jeg ikke har barna.Haavik har aldri følt hun har hatt store vanskeligheter i livet. Til det er hun altfor løsningsorientert.- Min filosofi er å bryte ned utfordringer til mindre deler. Skal jeg beise hytta, men ikke har tid, beiser jeg i stedet én vegg i året, forteller hun.Energi til å få hverdagen til å gå rundt, får hun av å prosedere rettsaker som går bra. Det gir skikkelig adrenalinkick.- Jeg liker å ha mange baller i luften. Og det beste er når jeg føler at jeg har god arbeidsflyt.- Og kan advokaten vippes av limpinnen?- Folk som viser udugelighet og latskap, den kombinasjonen. Det gjør meg provosert. De får så hatten passer, avslutter Haavik til HegnarKvinner.