At kronisk stress er skadelig, har mange i helsevesenet lenge ment. Men et bevis har vært fraværende.Nå har forskere fra Duke university Medical Center oppdaget en mekanisme de mener beviser at kronisk stress gir målbare DNA-skader. Studien ble publisert i anerkjente Nature sin nettutgave, 21. august.- At et høyt adrenalinnivå over lengre tid kan gi ulike tilstander, som fra rent kosmetiske til alvorlige sykdommer, kan denne studien forklare, hevder ledende forfatter Robert J. Lefkowitz, professor i medisin og biologi James B. Duke og etterforsker Howard Hughes.- Vi mener dette papiret er det første til å foreslå en spesifikk mekanisme som kjennetegn på kronisk stress, sier de.For å komme frem til svarene, har forskerne injisert adrenalin-liknende stoff i mus i en periode på fire uker. Dette komponentet virker gjennom beta-reseptorer, som Lefkowitz har studert i mange år. Forskerne fant ut at dette trigget spesielle biologiske reaksjoner som til slutt akkumelerte i DNA-skade.- Dette kan gi oss en troverdig forklaring på hvordan kronisk stress kan føre til en rekke menneskelige tilstander og lidelser, som spenner fra kosmetiske, som grått hår, til livstruende lidelser som ondartede svulster, sier Lefkowitz.Les også: