- I mange år har psykologer insistert på at gutter og menn vil snakke om problemer, men av redsel for å dumme seg ut, eller å gi inntrykk av å være svak, holder de denne praten tilbake, sier Amanda J. Rose, professor i psykologi ved MU College og Arts, i en pressemelding.University of Missouri i Colombia publiserte sine funn i går. De fremholder noe helt annet.
Gutter blir ikke flaue
Når forskerne spurte 2000 barn og unge om hvordan forholdet deres til å snakke om problemer er, fant de at gutter ikke synes det er noe mer flaut å diskutere problemer enn det jenter synes.- I stedet svarte guttene at det å snakke om problemer, ikke var noen nyttig aktivitet for dem, sier hun.Rose og hennes kolleger tok for seg fire forskjellige studier som inkluderte spørreskjema og observasjoner. Da fant forskerne ut at jenter har positive forventninger til hva de vil føle, når de får snakket om problemer. Disse følelsene gikk ut på å føle seg ivaretatt, forstått, og ikke å være ensom. På den andre siden hadde ikke gutter noen flere negative forventinger til problemsnakking, som å bli ertet eller liknende. De syntes i stedet det å snakke om problemer er "rart" og "bortkastet tid".- For foreldre kan det være lurt å tenke på at gutter ikke føler trygghet ved å betro seg. De bør heller få guttene til å innse at det kan være nyttig å snakke om enkelte problemer, sier Rose.Jenter på sin side kan være i risikosonen for å snakke for mye om problemer - noe som er forbundet med depresjoner og angst.- Jentene bør bli fortalt at å snakke om problemer ikke er eneste måten å føle mestring på, sier hun.Rose tror at denne studiens funn kan ha betydning i forhold til hvordan respondentenes fremtidige romantiske forhold utvikler seg. Siden det i mange forhold er en "jakte/ trekke seg syklus" der gjerne en partner, vanligvis kvinnen, fortsetter å snakke om problemer, mens mannen trekker seg tilbake.- Kvinner kan virkelig presse partneren til å skulle ta del i sine bekymringer, fordi de forventer at å snakke om problemer vil gjøre at folk føler seg bedre. Mens patrneren deres kanskje heller foretrekker andre mestringsmetoder. Menn vil mest sannsynlig tenke at å snakke om problemene vil gjøre at problemene kjennes større. Å foreta andre aktivitete vil få dem til å glemme problemene, sier professoren.