Nepalsk te inn på luksusmarked

Etter å ha tilbrakt flere tiår i skyggen av naboene i Darjeeling i India, satser nepalske te-dyrkere på det globale markedet for luksus-te.

kvinne te.jpg
Kultur

De vokser i høytliggende, frodige, smaragdgrønne gartnerier ved foten av Himalaya. De tradisjonelle nepalske te-bladene begynner så smått å finne veien til nisjeforretninger i Europa og USA.Det er som sagt en nisje, men det kan også være svært lønnsomt hvis man forsyner luksusbutikker som har en velstående, helsebevisst kundekrets.Luksus-te- Nepalsk te blir stadig mer synlig i den vestlige verden hvor etterspørselen etter luksus-te har vokst de siste årene, sier Dilli Baskota, daglig leder for Kanchanjangha Te, et gartneri som ligger i en dal vest i Nepal.Tyskland og USA er de største markedene så langt, men ifølge Baskota har også innkjøpere fra Frankrike, Storbritannia, Russland, Canada og storkonsumentene Kina og Japan bestilt anselige mengder.Den beste nepalske teen kan koste så mye som 470 kroner kiloen på det internasjonale markedet.Produksjonen i landet har doblet seg de siste fem årene til 2,6 millioner kilo, og så mye som 90 prosent av den nepalske teen blir eksportert, ifølge Nepals nasjonale te-råd.