I en så lang konkurranse som Birkebeinerrittet og -rennet er det mer enn god fysisk form og topp utstyr som teller. Uten riktig mat i rett mengde og til rett tid, er sjansen stor for at du går på en smell etter Kvarstaddammen.- Energiinntak før og under et slikt renn vil ha stor betydning for din prestasjon og opplevelse. Gjør du ting riktig, kan du øke prestasjonen med 2-3 prosent. Det kan for eksempel bety merket eller ikke, sier dr. Ina Garthe, leder i ernæringsavdelingen til Olympiatoppen.
Fyll på med karbohydraterUnderveis i konkurranse
Hun anbefaler birkebeinere å følge et matregime som fyller karbohydratlagrene i uken før konkurransen.Man bør derfor få i seg minst to måltider om dagen med brød - og bruk tykke brødskiver. Når det gjelder varme måltider, er det viktig med mye potet, pasta og ris til, mens frukt, juice, rosiner, yoghurt og snacks kan brukes som mellommåltider.I forbindelse med trening i forkant av konkurranser er det minst like viktig å spise før hver eneste treningsøkt, og man må også drikke og spise under alle øktene, samt umiddelbart etter trening og før det har gått 30 minutter.Garthe anbefaler også å spise et stort måltid to-tre timer etter at du har trent, samt trappe ned treningen de siste tre-fire dagene før konkurransen. - Begrunnelsen for å spise slik, er at du fyller glykogenlagrene dine. Karbohydrater lagres som glykogen i musklene og gir muskelcellene energi. Når glykogenlagrene er fulle, har du mer å gå på underveis i rennet.Dessverre hjelper det ikke bare å spise riktig før konkurransen, utøverne må også være flink til å fylle på underveis.- Uansett hvor store lagre du har, vil de ikke vare i mer enn maks to timer. Derfor bør du fylle på hver eneste matstasjon, og helst oftere hvis du har mulighet.Selv om det er matstasjoner, anbefaler hun å ta med noe mat selv slik at du ikke risikerer å gå på en smell.- Du bør sørge for å få i deg 30-60 gram karbohydrater i timen. I en gel på 100 gram får man i seg 65-75 gram karbohydrat. I tillegg er to-tre brødskiver eller loff med syltetøy, honning eller brunost, hveteboller, rosiner, sportsbarer, saft og sportsdrikk, gode kilder til karbohydrat underveis i konkurranser.