Turistbransjen frykter høy kronekurs

Hvis uroen i verdensøkonomien og den svært høye kronekursen vedvarer, frykter eksperter at en rekke norske næringer kan bli skadelidende.

Penger - Foto: Scanpix
Kultur

Hotelleier Tore Haldorsen i Geiranger sier til VG at hotellene sliter i konkurransen med cruiserederiene.- Cruisenæringen i fjordene blir større og større. Det er vanskelig for oss å konkurrere. Det er billig å reise på cruise, for de har billigere arbeidskraft og lavere kostnader. Holder kronen seg så sterk, blir det enda vanskeligere å drive hotell, mener han.Haldorsen får støtte fra sjeføkonom Tor Steig i NHO, som tror den sterke kronen vil ramme hardest i konkurranseutsatte næringer som industri, fiskeoppdrett og turisme.- I verste fall vil det føre til lavere vekst, svakere lønnsomhet, lavere investeringsvilje, økte permitteringer og økt arbeidsledighet, sier Steig.Olav Chen, fondsforvalter i Storebrand, mener også at valutakursen er viktig for norsk turistnæring.- Er kronen for høy, vil både norske og utenlandske turister velge alternative reisemål, mener han.For nordmenn betyr imidlertid en sterk kronekurs billigere varer, lavere rentenivå og at det blir billigere å reise i utlandet. (©NTB)