Tysklands statsminister Angela Merkel er sammen med sin russiske kollega Vladimir Putin blant kandidatene til en nyopprettet kinesisk fredspris.Prisen er oppkalt etter filosofen Konfucius og ble lansert i fjor høst, kort tid før den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i Oslo.Medlemmer av fjorårets kinesiske jury avviste at deres pris var en reaksjon på nobelprisen. De nektet også for at Kinas regjering hadde noe å gjør med Konfucius' fredspris.Nå sier likevel prisformann Liu Haofeng til nyhetsbyrået AFP at organisasjonen som står bak utdelingen, har forbindelser til det kinesiske kulturdepartementet.Liu opplyste lørdag at Vladimir Putin, Angela Merkel, Sør-Afrikas president Jacob Zuma, Microsoft-milliardær Bill Gates, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og den kinesiske landbruksforskeren Yuan Longping er blant årets kandidater.En annen kandidat er Gyaincain Norbu, mannen som av Kinas regjering er utpekt til Panchen Lama, tibetanernes nest øverste åndelige leder.Konfucius' fredspris vil bli utdelt 9. desember, én dag før Nobels fredspris deles ut. Vinneren mottar en pengesum tilsvarende 90.000 kroner.I fjor ble den kinesiske fredsprisen tildelt Taiwans tidligere visepresident Lien Chan. Han møtte imidlertid ikke opp for å motta utmerkelsen.